Molipseste-te si tu...de puterea juramantului lui Hippocrate pus in practica de medici dedicati!

In secolul al XV-lea lumea a devenit din gigantica, medie, prin curajul marilor exploratori. Mult mai tarziu, corporatiile si multinationalele ne-au micsorat si mai mult lumea si au facut-o din ce in ce mai mica prin reducerea distantei si sfaramarea granitelor. Noul mileniu, tehnologia si oportunitatile financiare generate de globalizare transforma acum planeta intr-o lume micuta, aglomerata si de multe ori neincapatoare.

Globalizarea a facut lumea mai rotunda. Problema unui tanar din Bucuresti poate fi rezolvata de o aplicatie creata intr-un birou din New York, de un student indian care studiaza in Marea Britanie, dar face un internship de 3 luni de zile in Statele Unite. Era noastra este cea a parteneriatelor care se incheie intre oameni care nu s-au intalnit niciodata fata in fata si totusi ei petrec ore intregi vorbind la telefon sau pe Skype. Tehnologia ne usureaza viata si ne rezolva inclusiv problemele medicale.

O sectiune dintr-un juramant antic suna cam asa: atat cat ma ajuta fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta. Acesta este o parte din juramantul lui Hippocrate.

Din zilele lui Hippocrate si pana astazi s-au scurs mai mult de 2000 de ani, iar medicina a evoluat intr-o maniera la care parintele acesteia putea doar, daca o fi fost si vizionar, sa viseze: imagistica nucleara, transplat de organe, celule STEM sau antibiotice. Povestea de astazi este centrata in jurul unui risc medical la care sunt supusi bebelusii. Este vorba de displazia de sold. Ea este o afectiune congenitala caracterizata prin pozitia anormala a capului femural in articulatia soldului (acesta se misca anormal sau poate chiar sa iasa din articulatie). Cauzele displaziei la sold sunt cunoscute si, in consecinta, ea poate fi prevenita.

O mana dintre curajosii generali ai lui Hippocrate au implementat proiectul Strategie comuna pentru prevenirea si tratamentul patologiei soldului la copil in zona transfrontaliera Ungaria-Romania. Generalii lui Hippocrate au implementat acest proiect prin intermediul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Turcanu” din Timisoara, in calitate de beneficiar si Universitatea din Szeged din Ungaria, in calitate de partener. Proiectul a fost finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala - Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 in perioada 2011-2013. Valoarea totala a proiectului este de aproape 200.000 de euro.


Scopul proiectului este acela de a realiza un mecanism comun, o strategie comuna de screening si tratament al patologiei soldului la copii nou-nascuti. Pe fondul acestei viziuni in cadrul proiectului au fost dezvoltate doua mecanisme comune:
  1. un program de screening pentru zona transfrontaliera formata din Timis - Romania si Csongrad - Ungaria cu un target de 8.000 de copii.
  2. un program de pregatire constand in cursuri si workshop-uri cu scopul de a creste competenta profesionala a 25 cadre medicale in ceea ce priveste aceasta afectiune congenitala.

Marele beneficiu al acestui proiect este reteaua de specialisti creata. Acestia preiau copilul nou nascut cu afectiuni ale soldului, ii stabilesc diagnosticul si il trimit la medicul chirurg care va rezolva problema cu ajutorul echipamentelor medicale achizitionate prin cadrul proiectului.

Un proiect autosustenabil care reprezinta un exemplu de urmat la nivelul sistemului public de sanatate din Romania. Un proiect care imbina tehnologia si cooperarea transfrontaliera. De pe aleea marilor eroi ai umanitatii Hippocrate zambeste. Acestia sunt medicii de care o comunitate are nevoie!

O problema medicala comuna din Romania si Ungaria este tratata cu sprijinul fondurilor europene venite de la Bruxelles prin achizitionarea unor echipamente medicale produse in diverse parti ale lumii. O poveste care se aseamana surprinzator de mult cu povestea aplicatiei de la inceputul acestui text, nu?

Succesul e...MOLIPSITOR!

Strategie comuna pentru prevenirea si tratamentul patologiei soldului la copil in zona transfrontaliera Ungaria-Romania este unul dintre cele 13 proiecte inscrise la Gala Fondurilor Structurale la sectiunea „Cu impact INCLUS!”

Click aici pentru detalii

Alexandru Dragoi
www.proiecte-structurale.ro