Molipseste-te si tu…de la ravna vrancenilor de a dezvolta potentialul turistic al zonei!

Tara Viei si Vinului se anima la primul semn al toamnei. Dupa ce tot sezonul isi cerceteaza podgoria, vrancenii gospodari se muta cu mic cu mare, cu tractoare sau carute, printre butucii de vie cu struguri sanatosi si frunze ruginii. In tinutul Vrancei culesul strugurilor nu este o activitate ca oricare alta, ci este o traditie care duce numele podgoriilor vrancene dincolo de hotare. Viticultura reprezinta mandria locului, este izvor de bucurie prin venitul pe care il genereaza si prin renumele pe care si l-a castigat. Feteasca Regala, Muscat Otonel, Sarba, Riesling, Aligote, Galbena de Odobesti sunt doar cateva din vinurile cu care (isi) fac cinste vrancenii in lumea larga.

Reprezentantii Consiliului Judetean Vrancea, indemnati de bogatiile zonei, organizeaza in fiecare an Festivalul Vitei si Vinului “Bachus” care aduce impreuna de la cei mai mici productori de vin pana la cei mai mari, bucurandu-se 4 zile si 4 nopti unii de altii si de sarbatoarea vinului. Mai mult, autoritatile vin in sprijinul dezvoltarii turismului local si implementeaza, in perioada 09.11.2012-09.11.2013, proiectul “Drumul podgoriilor vrancene“ finantat prin Programul Operational Regional, Axa 5 “Dezvoltarea durabila şi promovarea turismului, DMI 5.3 Promovarea potentialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, in valoare de 617.249,59 lei.

Proiectul s-a nascut din dorinta vrancenilor de a pastra traditia si de a o face cunoscuta unui numar cat mai mare de turisti. “Proiectul “Drumul podgoriilor vrancene” face parte dintr-o initiativa mai complexa a Consiliului Judetean Vrancea de transformare a turismului in domeniu cheie al economiei judetului, cu impact important pentru stimularea cresterii economice la nivelul Regiunii Sud-Est.” a declarat Managerul de proiect, doamna Gabriela Harap.


Ce-si propune Consiliul Judetean prin implementarea proiectului?
  • Marcarea unui traseu turistic care sa cuprinda celebrele podgorii Panciu, Odobesti, Cotesti. Aici turistii pot vizita combinate de vinificatie, crame, biserici si manastiri, “Hrubele lui Stefan cel Mare” fiind principalul punct de atractie in zona;
  • Organizarea unor festivaluri pline de traditie, culoare, vin, dans si voie buna in cele 3 podgorii. Pentru acesta toamna, evenimentele din Panciu, Odobesti si Cotesti vor avea loc in perioada 4-6 octombrie 2013, concomitent cu Festivalul Bachus;
  • Promovarea brandului viticol vrancean prin realizarea unui film de prezentare a zonelor viticole, crearea sitului de promovare turistica www.podgoriivrancene.rosi realizarea de materiale promotionale si participarea la targuri de profil.

Beneficiile comunitatii prin implementarea acestui proiect sunt nenumarate, vrancenii reusind, astfel, sa-si valorifice munca prestata cu atata daruire. In cadrul proiectului un rol important il au micii producatori de vinuri care detin crame traditionale, asigura degustari de vinuri, dar si servicii de masa si cazare.

Reprezentatii Consiliului Judetean sustin ca proiectul reprezinta doar un prim pas in valorificarea potentialului zonei, urmand ca pe viitor acesta sa fie continuat prin diverse actiuni ce vor urmari dezvoltarea turismului in zona.

Pentru mai multe detalii, click aici.

Iustina Dima,
www.proiecte-structurale.ro