Molipseste-te si tu...de la povestea celor mai frumoase locuri din judetul Dambovita!

Stiati ca ansamblul Curtea Domneasca din Targoviste se numara printre primele10 cele mai vizitate complexe muzeale din Romania, cu un numar anual de vizitatori de aproape 150.000?

Sau ca Manastirea Dealu din judetul Dambovita adaposteste capul domnitorului Mihai Viteazul?

Sau ca orasul Targoviste a fost vreme de peste 300 de ani capitala provinciei istorice Tara Romaneasca si cetate de scaun pentru 33 de voievozi?

Sau ca in comuna Bucsani se gaseste cea mai mare rezervatie de zimbri din tara, toate animalele purtand nume care incep cu „Ro”?

Toate aceste informatii, dar si multe altele au fost aduse in ultimii 3 ani in atentia opiniei publice prin proiectul Promovarea potentialului turistic al judetului Dambovita, finantat din FEDR prin Programul Operational Regional 2007-2013. Proiectul, implementat de Consiliul Judetean Dambovita, in parteneriat cu Asociatia “Solidaritate, Implicare, Progres” Targoviste, isi propune cresterea numarului de turisti in judetul Dambovita printr-o promovare integrata a obiectivelor turistice.

In acest sens, prin proiect s-a realizat un portal de informatii turistice, www.hellodambovita.ro, unde turistii pot afla informatii complete si actuale despre obiectivele istorice si culturale, monumentele naturale, lacasele de cult, dar si despre posibilitatile de petrecere a timpului liber. Pentru ca informatiile prezentate sa fie cat mai convingatoare, descrierile obiectivelor sunt insotite de fotografii, astfel incat calatorii dornici de experiente autentice sa isi formeze o imagine cat mai completa si corecta asupra principalelor repere de interes turistic: Turnul Chindiei si Catedrala Arhiepiscolapa din Targoviste, Babele si Sfinxul din Muntii Bucegi, Pestera Ialomitei, Cheile Tatarului, Manastirea Cobia, zimbraria Neagra Bucsani si Lacul Bolboci.

Tot in cadrul proiectului a fost realizat primul ghid turistic si prima harta turistica a judetului Dambovita, dar si o serie de carti postale editate, de asemenea, in premiera. Prin intermediul Ghidului turistic, care contine informatii despre aproape 40 de obiective istorice, culturale si religioase, turistii sunt indemnati sa faca o adevarata calatorie in timp, pe urmele domnitorilor Vlad Tepes, Mihai Viteazul si Constantin Brancoveanu, vizitand Complexul National Muzeal “Curtea Domneasca” din Targoviste, Palatul Brancovenesc de la Potlogi, Manastirea Dealu si numeroase alte locuri de referinta pentru istoria romanilor.
Totodata, in Ghid sunt prezentate traditiile si obiceiurile locale, pastrate cu sfintenie si transmise din generatie in generatie pana in ziua de astazi, precum si numeroase atractii naturale spectaculoase - formatiuni geologice, izvoare, lacuri, pesteri, chei si cascade, rezervatii naturale si specii floristice si faunistice protejate.
Principalele obiective turistice ale judetului Dambovita au facut si obiectul a doua productii de film de promovare turistica – „Dambovita in imagini” si „Dambovita 4x4”, disponibile pe DVD, dar si online, pe portalul www.hellodambovita.ro. Toate materialele create prin proiect au fost prezentate si distribuite catre turisti romani si straini, operatori de turism, reprezentanti ai unitatilor de cazare si alimentatie, transportatorilor, ONG-urilor cu activitate in domeniul turistmului, institutiilor de invatamant si cercetare interesate de studierea resurselor naturale si antropice – adica tuturor stakeholderilor care pot aduce o contributie la dezvoltarea activitatii turistice in judetul Dambovita.

Nu in ultimul rand, materialele tiparite si in format DVD au fost distribuite la 4 editii consecutive ale Targului National de Turism al Romaniei, unde proiectul „Promovarea potentialului turistic al judetului Dambovita” a participat cu stand propriu. Astfel, zimbrii de la Bucsani, Babele si Sfinxul din Bucegi, Curtea Domneasca din Targoviste si numeroase alte atractii turistice naturale si culturale ale judetului au devenit cunoscute pentru mii de potentiali turisti.

Este insa necesar ca eforturile autoritatilor judetene si ale organizatiilor cu activitate in domeniul turismului sa continue si in anii urmatori, astfel incat activitatea turistica sa devina un motor de dezvoltare durabila la nivelul intregului judet. „Scopul este crearea unui turism de calitate in judetul Dambovita. Utilitatea lui este cu atat mai importanta cu cat turismul reprezinta o alternativa de dezvoltare durabila pe termen mediu sau lung”, a declarat dl. Gabriel Grozavu, vicepresedinte al CJ Dambovita, la conferinta de prezentare a rezultatelor partiale ale proiectului organizata vineri, 15 martie, in cadrul Targului National de Turism al Romaniei, editia 2013.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Anamaria Ravar
www.proiecte-structurale.ro

Sursa imagini: www.hellodambovita.ro