Molipseste-te si tu...de la initiativele societatii civile in domeniul economiei sociale!

 „Munca il innobileaza pe om”. Stim cu totii asta, dar ce ne facem cand omul nu este sprijinit sa se integreze pe piata muncii? Apelam la economia sociala. Aceasta vine sa umple golurile lasate in urma de intreprinderile care nu creeaza suficiente locuri de munca sau care din varii motive nu stimuleaza integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii. Astazi, desi Romania este la inceput in domeniul economiei sociale, cei mai multi dintre noi constientizam si militam pentru infiintarea unor intreprinderi sociale care au ca scop nu neaparat succesul propriu al organizatiei, ci revigorarea economica si sociala a societatii.

Societatea civila face primii pasi catre dezvoltarea economiei sociale. Fundatia „Alaturi de Voi” Romania ne demonstreaza prin proiectele pe care le implementeaza ca putem sprijini oamenii, care indiferent de deficientele avute, isi doresc sa munceasca, isi doresc sa fie utili pentru familie si societate, isi doresc sa contribuie la bunastarea lor. Un astfel de proiect initiat de „Alaturi de Voi” este „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” despre care Angela Achitei, Presedintele Executiv al Asociatiei a povestit intr-un interviu acordat portalului www.proiecte-structurale.ro.

R: Cum s-a nascut ideea proiectului?

A.A.: Acest proiect a fost gandit ca o continuare fireasca a activitatilor derulate de Fundatia Alaturi de Voi Romania in domeniul economiei sociale, organizatia avand deja 3 unitati protejate infiintate din ianuarie 2008, in care au fost create locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati. Initial, in noiembrie 2008 am contractat primul proiect strategic ”Primul pas spre o viata independenta”, prin care am derulat o serie de activitati de dezvoltare a sectorului, dar si a propriilor structuri de economie sociala. In iunie 2010, am demarat cel de-al doilea proiect – Alianta pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, derulat in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap – MMFPSPV, Fundatia Motivation Romania, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si Cooperativa Sociala Il Poliedro, Italia si finantat prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de interventie 6.1. Dezvoltarea economiei sociale.

R: Care este povestea proiectului? Cum v-ati propus sa contribuiti la dezvoltarea economiei sociale?

A.A: Avand in spate experienta demersurilor similare, proiectul demarat are in vedere:
  • dezvoltarea a 4 unitati protejate – structuri de economie sociala cu locatia in Iasi, Constanta, Tg. Mures si Ilfov, Bucuresti – partener Fundatia Motivation, care are in vedere crearea a 74 de locuri de munca, din care 35 pentru tineri cu dizabilitati, acestia avand activitate in domeniile: croitorie, legatorie manuala, arhivare, tipografie, artizanat, pictura, serigrafie si confectionare lumanari decorative;
  • formarea si calificarea profesionala a 276 de tineri cu dizabilitati, proveniti din centre de plasament si din familii sarace, in domenii precum – IT, legatorie manuala, artizanat, pictura, croitorie, confectionare lumanari decorative si antreprenoriat social;
  • dezvoltarea competentelor in domeniul economiei sociale in randul a 975 de specialisti prin facilitarea participarii acestora la cursuri de formare, vizite de studiu, Targul Unitatilor Protejate, editiile 2 si 3, consultanta si sprijin prin intermediul celor 4 centre de resurse in domeniul economiei sociale;
  • dezvoltarea de instrumente resursa in domeniu – cercetarea ”Politici, practici si tendinte in economia sociala in Romania si in Uniunea Europeana in ansamblu”, manualul de proceduri si modele de buna practica ”Experiente de Economie Sociala”, centrul de resurse on-line www.ropes.ro, platforma de prezentare si licitatii www.unitatiprotejate.ro, magazinul on-line cu servicii si produse realizate in unitatile protejate ale fundatiei www.utildeco.ro.
R: La aproape un an si jumatate de la inceperea proiectului care estimati ca este impactul proiectului?

A.A: Proiectul este in valoare de 18.409.996 lei, iar pana la data de 30 iunie 2013, data de finalizare a proiectului estimam o cheltuire a fondurilor de 99,5% si o depasire a majoritatii indicatorilor asumati prin proiect. Dincolo de indeplinirea obiectivelor prezentate mai sus, tot prin proiect, la Iasi a fost construit Centrul National de Economie Sociala, dotat cu accesibilitati pentru persoane cu dizabilitati si in care functioneaza 7 ateliere protejate, in care tineri cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA, tineri proveniti din mediul rural, tineri expusi riscului de excluziune sociala sau proveniti din sistemul de protectie al copilului invata o meserie in unul sau mai multe domenii sau realizeaza productie si servicii ca angajati ai fundatiei in cadrul unitatii protejate Util Deco. Atelierele sunt dotate cu echipamente profesionale si asigura anual formarea a peste 80 de tineri din judetul Iasi. Produsele si serviciile realizate de acestia pot fi vizualizate pe magazinul on-line www.utildeco.ro.

R: Ati repeta experienta implementarii unui proiect finantat prin intermediul fondurilor europene?

AA: Da, vom mai aplica in continuare pe proiecte, in special pe partea de economie sociale, pentru ca avem nevoie de aceste fonduri noi ca tara, iar beneficiarii nostri de serviciile pe care le pot accesa si de care au mare nevoie. ADV Romania a reusit sa creeze un model de buna practica in domeniul economiei sociale, si ne propunem in continuare sa asiguram sustenabilitatea structurilor de economie sociala si implicit a locurilor de munca. De asemenea, vom continua sa investim in profesionalizarea resurselor umane, cresterea capacitatii de productie, crearea de produse si servicii inovative in acord cu cerintele pietii, cresterea numarului de clienti, a cotei de piata si a vanzarilor. De asemenea, vom continua sa avem un rol activ in tot ceea ce inseamna dezvoltarea sectorului de economie sociala atat prin resursele create pe proiect, cat si in partea de lobby si advocacy.
Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Iustina Sacalus,
Ruxandra Pana,
www.proiecte-structurale.ro