Molipseste-te si tu…de la farmecul tinutului care a inspirat povestiri cu talc despre capre, iezi, soacre, babe, mosnegi, ursi, vulpi, porci si alte personaje memorabile!

 “Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care ma tineam cand incepusem a merge copacel, la cuptiorul pe care ma ascundeam, cand ne jucam noi, baietii, de-a mijoarca, si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc, parca-mi salta si acum inima de bucurie!”

Ion Creanga- “Amintiri din Copilarie”

Din vorbele lui Creanga cunoastem cu totii tinuturile Tarii de Sus, pe care le descrie cu maiestrie in celebrele amintiri sau le evoca in indragitele povestiri. Printre acestea, Tirgu Neamt are un loc aparte. Astazi, orasul pastreaza un farmec deosebit datorat culturii si traditiilor locale pastrate cu sfintenie de localnici, istoriei bogate si personalitatilor marcante ale literaturii romane, care l-au inclus in operele lor. Cetatea Neamtului, Casa Memoriala a Veronicai Micle sau Casa din Humulesti a lui Ion Creanga sunt doar cateva din obiectivele turistice despre care am auzit cu totii in povestile din copilarie. Daca in secolele trecute aceasta zona a fost promovata cel mai mult de opera lui Creanga, a lui Sadoveanu sau a lui Vlahuta, acum oamenii locului profita de finantarile europene pentru a edita albume moderne pe care le pun la dispozitie amatorilor de inedit din toata lumea.
 

Pentru a creste numarul de turisti din zona Tirgu Neamt si pentru a face cunoscute aceste meleaguri unice in tara si peste hotare, cativa oameni inimosi si iubitori de frumos din Primaria Targu Neamt au decis sa promoveze produsele turistice ale zonei prin proiectul “Valea Ozanei – mit si realitate”, finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa 5 Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, DMI 5.3 Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica.


In cadrul proiectului, a fost realizat un portal de promovare a arealului turistic Tirgu Neamt, in limbile romana, engleza, germana, franceza si italiana, www.viziteazatirguneamt.ro, unde turistii pot gasi informatii actuale despre obiectivele turistice pe care le pot vizita, harta turistica si traseele turistice. De asemenea, sunt prezentate intr-o rubrica speciala “Top 10 atractii”, locurile care sunt vizitate de cei mai multi turisti:
  1. Cetatea Neamt
  2. Manastirea Neamt
  3. Manastirea Sihastria
  4. Manastirea Agapia
  5. Manastirea Varatec
  6. Codrii de Arama
  7. Padurea de Argint
  8. Muzeul Memorial "Ion Creanga"
  9. Muzeul Memorial "Mihail Sadoveanu"
  10. Rezervația de zimbri "Dragos Voda"
A fost lansat si un ghid turistic de promovare, in format electronic in limbile romana, engleza, germana, franceza si italiana. In cele 121 de pagini ale ghidului sunt prezentate obiective istorice, culturale, religioase, dar si atractii naturale (obiective bio si zoogeografice), care sa iti bucure ochii, prin intermediul fotografiilor.

De asemenea, au fost elaborate si o serie de materiale de promovare si pliante de informare, harti turistice si, cel mai important, un film de prezentare a arealului turistic Tirgu Neamt, care te poarta pe meleagurile moldovenesti, film ce poate fi vizionat aici. Toate materialele create prin proiect au fost prezentate si distribuite catre turistii romani si straini in cadrul Targului de Turism al Romaniei, organizat in martie, anul trecut.

Proiectul a fost implementat timp de 22 de luni, fiind finalizat in 2012, insa rezultatele persista si astazi, turistii avand acces la informatii complete si de actualitate disponibile pe portalul de promovare turistica “Valea Ozanei - mit si legenda”.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici.

Adina Visoiu,
www.proiecte-structurale.ro