Molipseste-te si tu...de intelepciunea bunicilor si de grija nepotilor pentru batranii lor!

Precum spunea Lucian Blaga, “Cu cat oamenii imbatranesc, cu atat spiritul lor devine mai suplu, mai cald, dobandind o infatisare mai organica. S-ar zice aproape ca pentru spirit, timpul este o dimensiune a intineririi”. Batranii, fie ca ne sunt bunici, prieteni sau total necunoscuti joaca un rol important in societate prin intelepciunea acestora, motiv pentru care bunastarea acelora dintre ei care sunt neajutorati ar trebui sa reprezinte o prioritate atat pentru fiecare dintre noi, cat si pentru autoritatile publice.

Demonstrand acest interes deosebit, Primaria Municipiului Alba Iulia a derulat proiectul „Reabilitarea si modernizarea caminului de persoane varstnice Alba Iulia – serviciul social rezidential de interes regional” finantat prin POR 2007-2013 – Axa prioritara 1 „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraşelor – poli urbani de crestere”, Domeniul major de interventie 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbana”, sub-domeniul „Centre urbane”.


Beneficiarii directi sunt 100 de varstnici, care se bucura de servicii oferite in regim rezidential pe perioada nedeterminata in cadrul institutiei reabilitate si modernizate.

Municipiul Alba Iulia a facut o analiza documentara a anchetelor sociale efectuate de Serviciul Public de Asistenta Sociala pentru persoanele varstnice in situatii de vulnerabilitate sociala. Concluziile releva faptul ca intr-o foarte mare masura persoanele varstnice sunt singure (vaduvi sau divortati), detin venituri modice sub 250-300 RON, locuiesc in locuinte care nu sunt proprietate personala, starea de sanatate le este precara si conditiile de viata pentru aceste persoane sunt insalubre, locuintele fiind mobilate precar si spatiul de locuire fiind foarte mic.

Pentru a afla mai multe informatii despre acest proiect am purtat o discutie cu domnul primar Mircea Hava. Acesta ne-a povestit mai multe despre necesitatea derularii proiectului: „Caminul a fost dat in folosinta in anul 1998, insa, inca de la inceput anumite lucrari, in special cele de la demisolul cladirii, au fost realizate defectuos sau au fost doar partial finalizate. Analizand standardele minime de calitate pentru centrele rezidentiale pentru persoane varstnice s-a constatat faptul ca pentru indeplinirea acestora si pentru mentinerea calitatii de furnizor de servicii sociale acreditat era necesara reabilitarea, modernizarea si dotarea corespunzatoare a serviciului social, rezidential de interes regional. In al doilea rand, varstnicii institutionalizati au sesizat nevoia imbunatatirii conditiilor de trai si diversificarea activitatilor si serviciilor sociale oferite. In al treilea rand, personalul angajat a propus ca pentru asigurarea serviciilor sociale la standardele de calitate impuse este necesara dotarea cu echipamente moderne si amenajarea spatiilor destinate activitailor terapeutice si de integrare sociala.”

Astfel, s-au creat trei directii de actiune pentru imbunatatirea calitatii varstnicilor: reabilitarea si modernizarea spatiilor existente, constructia si amenajarea de spatii noi si dotarea cu echipamente.

Ca urmare a amenajarii  spatiilor exterioare, batranii pot participa la diferite activitati in aer liber, cum ar fi: picnic-uri, iesiri la ceai in livada caminului, ingrijirea arbustilor si arborilor din livada, plimbari de seara la lumina felinarelor, activitati de amenajare peisagistica prin plantare de panselute si trandafiri etc.

Au fost achizitionate utilaje si echipamente aferente cladirii si au fost reabilitate 2 ascensoare de persoane, existente in cladirea caminului.Nu au lipsit achizitionarea de echipamente pentru dotarea salii de sport si salii de festivitati, dotari pentru bucatarie, dotari pentru birouri, echipamente pentru spalatorie, dotari pentru atelierul tehnic si terapie.Prin implementarea proiectului s-a realizat reabilitarea termica, modernizarea, refacerea climatului de locuire, dotarea cu echipamente necesare serviciilor socio-medicale, dar si refunctionalizarea unor spatii ale caminului pentru nevoile specifice ale persoanelor cu nevoi speciale.


Caminul pentru persoane varstnice a fost inclus si intr-un alt proiect cu finantare europeana derulat de Primaria Alba Iulia, POSCCE, care presupune asigurarea sustenabilitatii sale energetice din surse alternative. Acesta a urmarit instalarea de panouri fotovoltaice si de panouri solare de incalzire a apei calde menajere in mai multe institutii, printre care si caminul de batrani. Prin implementarea sistemelor de captare a energiei solare, se vor reduce cu peste 80% cheltuielile cu energia electrica. Puterea totala instalata a panourilor fotovoltaice este de 257 kW, iar productia de energie este de aproximativ 410 Mwh/an. Se obtine astfel o reducere a emisiilor de CO2 in atmosfera cu aproximativ 220 tone/an, dar si o reducere la facturile de utilitati de aroximativ 38000 euro/an” a declarat domnul Mircea Hava, primarul Municipiului Alba Iulia.

Credite foto – Romulus Opriscan

Click aici pentru detalii

Maria-Alexandra Gavrilita
www.proiecte-structurale.ro