Molipseste-te si tu...de eficienta „orchestrei” diplomatilor si personalului MAE!

Un fost diplomat american spunea ca diplomatia este ca jazz-ul: variatii nesfarsite pe aceeasi tema. Se pare ca jazz-ul are o sarcina dificila, dar daca ne uitam in jurul nostru, chiar si dupa o jumatate de veac, cantareti precum Ray Charles, Miles Davis sau Frank Sinatra continua sa ne relaxeze si sa ne tina ocupat auzul. La fel se intampla si in cazul diplomatilor. Muzica diplomatilor este construita intr-o singura gama muzicala, cea a politicii externe. Rolul lor este sa construiasca politica externa a unei tari intr-un mediu tumultos, intr-o lume a retelelor care evolueaza in salturi rapide.

Fiecare tara are propria ei orchestra de diplomati, iar in functie de caracteristicile tarii respective (putere economica, militara, demografica) acesti diplomati au la dispozitie anumite instrumente la care pot sa apeleze. Din acest motiv diplomatii unei superputeri vor avea intotdeauna instrumente muzicale puternice care produc sunete si se fac auzite cu usurinta, iar diplomatii unui stat de dimensiuni reduse vor trebui sa se bazeze mai mult pe fortele lor decat pe greutatea oferita de prestigiul international al statului din care fac parte.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a inteles ca diplomatii sai nu vor avea niciodata la indemana asemenea instrumente muzicale care sa se impuna cu usurinta pe scena relatiilor internationale din cauza ca Romania nu este o mare putere la nivel global. Pentru a imbunatati capacitatea si eficacitatea activitatii MAE, proiectul Fii Proactiv, Invata permanent! - Module de training pentru imbunatatirea abilitatilor personalului MAE a fost raspunsul ministerului in fata unei lumi pline de provocari.


Proiectul a fost finantat prin intermediul PODCA - Imbunatatirea eficacitatii organizationale in perioada octombrie 2011 - august 2014 avand o valoare totala de 1,89 milioane lei din care 1,61 milioane a fost valoarea finantarii nerambursabile.


Pe parcursul initiativei 462 de angajati ai MAE au fost instruiti pentru 533 de poziti prin diverse module de formare. Printre cursurile care au avut loc se numara:
 • program managerial (45 de persoane);
 • cursuri de negociere (50 de persoane);
 • programul „Mentor in diplomatie” (47 de persoane);
 • cursuri in sistem e-learning (30 de persoane);
 • cursuri privind formarea de formatori (15 persoane);
 • cursuri de limbi straine (139 de persoane pentru limbile spaniola, franceza, engleza, si rusa);
 • curs comunicare institutionala si diplomatie publica (10 persoane);
 • curs management de proiect (12 persoane);
 • stagii de pregatire in institutiile europene (6 persoane).
 •  
Unul dintre momentele cheie ale proiectului a fost programul Mentor in diplomatie in cadrul caruia 30 de diplomati-debutanti au fost umbrele a 17 ambasadori ai Romaniei. Prin acest program s-a asigurat transferul de know-how si construirea unei retele de contacte intre generatia tinerilor diplomati debutanti si a diplomatilor cu experienta.
O alta initiativa a proiectului a fost campania Gandeste Verde, Actioneaza Durabil!, campanie in urma careia au fost colectate peste 8 tone de hartie destinata reciclarii.


Sa ne imaginam pentru cateva clipe ca MAE este o companie care lucreaza in productie. Produsul MAE este politica externa a Romaniei. Proiectul acesta demonstreaza ca orchestra de diplomati a Romaniei poate sa creasca in forta cu ajutorul finantarilor europene tocmai pentru a se asigura ca linia de productie a politicii externe romanesti se face la cele mai intalte standarde.

Care au fost efectele acestui proiect asupra MAE?
 • o reprezentare mai buna a intereselor Romaniei si a cetatenilor sai in strainatate, cat si in interiorul tarii;
 • scaderea costurilor prin eficientizarea resurselor umane existente la nivelul MAE;
 • cresterea gradului de interactiune si motivare a angajatilor;
 • scaderea costurilor de integrare in culturile tarilor de resedinta.
La sfarsitul zilei ramanem cu un cvartet de angajati si diplomati ai MAE pregatiti sa intre in lumea agitata a politicii internationale si sa protejeze interesele Romaniei.

Succesul e...Molipsitor!

Proiectul Fii Proactiv, Invata permanent! - Module de training pentru imbunatatirea abilitatilor personalului MAE este unul dintre cele 19 proiecte inscrise la sectiunea Scoala face omul OM in cadrul Galei Fondurilor Structurale.

Click aici pentru detalii

Alexandru Dragoi
www.proiecte-structurale.ro