Molipseste-te si tu…de dorinta de a pastra vie amintirea strabunilor si de pofta de viata a ialomitenilor!

Tudora, mama lui Mihai Viteazul, este o figura importanta in istoria judetului Ialomita, dar poate prea putin cunoscuta si asociata locului. Consiliul Judetean Ialomita a decis sa o onoreze cum se cuvine si sa-i mentina vie amintirea prin Festivalul-Concurs de Traditie Culinara Ialomiteana „La Casa Tudorii” pe care autoritatile judetene il organizeaza incepand cu anul 2011.

Evenimentul de anul acesta s-a desfasurat pe 11 octombrie la baza de cercetare si promovare a fostei asezari medievale „Orasul de Floci” (unde a trait Tudora si s-a nascut domnitorul), aflata langa Giurgeni.

Tudora si Orasul de Floci s-au dovedit si in acest an gazde desavarsite, primind cu caldura si vreme insorita pe toti cei prezenti la activitatile festivalului. Cea mai importanta si apreciata componenta a evenimentului a fost, desigur, concursul culinar in cadrul caruia au fost inregistrate 268 de retete culinare, propuse de 43 de echipaje, cu aproape 200 de membri, din 18 localitati.

Cu preparatele delicioase ale caror retete le-au mostenit din mosi-stramosi sau le-au „furat” direct din „cartea de bucate” a Tudorei, cu maiestria in etalarea si prezentarea preparatelor si in organizarea standurilor, concurentii le-au facut, si in acest an, reprezentantilor juriului dificila misiunea de a desemna castigatorii celor 4 sectiuni: „Mancaruri calde”, „Preparate Culinare Reci (Antreuri)”, „Preparate de patiserie si cofetarie” si „Preparate conservate si semiconservate”.

(Sursa foto: Consiliul Judetean Ialomita - www.cicnet.ro)

Ciorba taraneasca de oase de porc a echipei Bibliotecii Judetene „Stefan Banulescu” Ialomita, rulada de spanac cu crema de branza pregatita de gospodinele din comuna Stelnica si placinta cu sfecla de zahar a echipei liceului tehnologic „Mihail Kogalniceanu” sunt doar cateva dintre mancarurile premiate anul acesta.

Pe langa competitia culinara, participantii la festival au avut la dispozitie si o serie de alte activitati menite sa promoveze cultura, traditiile si istoria judetului Ialomita, printre care:
  • expozitia retrospectiva privind evolutia proiectului de valorificare a sitului arheologic Orasul de Floci;
  • expozitia „Vasele de arama, poveste muzeografica” realizata de Muzeul Agriculturii Slobozia;
  • expozitia cuprinzand o parte din colectia cartilor de bucate a Bibliotecii Judetene „Stefan Banulescu” Ialomita, subsumata „Salonului anual de carte”;
  • expozitia de carte, medalii si statuete despre Mihai Viteazul a colectionarului Gheorghe Ciutacu din comuna Milosesti, judetul Ialomita;
  • parada costumelor de epoca medievala realizata de Muzeul Judetean Ialomita si Colegiul National „Mihai Viteazul” Slobozia;
  • inaugurarea primului circuit de vizitare a sitului arheologic Orasul de Floci;
  • spectacole folclorice multietnice.
(Sursa foto: Consiliul Judetean Ialomita - www.cicnet.ro)

Context
Initiat de Consiliul Judetean Ialomita si Muzeul Judetean Ialomita, avand ca parteneri celelalte institutii judetene de cultura aflate sub autoritatea CJ Ialomita, autoritati ale administratiei publice locale si diferite entitati ale societatii civile din judetul Ialomita, festivalul-concurs ajuns deja la a patra editie este parte integranta a programului multianual „Calitate si excelenta in manifestarile culturale ialomitene”, pus sub deviza „Ialomita - dintotdeauna, pentru totdeauna”.

Prin promovarea si organizarea acestui festival se urmareste redescoperirea judetului Ialomita ca un tinut cu personalitate specifica, reprezentativa pentru un anumit tip de viata si civilizatie romaneasca, abordarea dintr-o noua perspectiva, moderna, a evenimentelor cu real potential traditional, istoric, cultural si turistic, intelegerea lor ca repere si resurse de dezvoltare locala si ca mijloace de promovare a specificitatii si imaginii judetului.

Anul acesta evenimentului i s-a alaturat si Autoritatea Nationala pentru Turism, intr-o propunere de colaborare interinstitutionala pentru promovarea destinatiilor turistice care aduc redescoperirea traditiei valoroase din diferite domenii, creeaza emulatie cultural-artistica si atrag turisti. Si tot de anul acesta, festivalul-concurs „LA CASA TUDORII” este marca inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, atat ca denumire, cat si ca sigla.

Cristina Pojoga,
www.proiecte-structurale.ro