Molipseste-te si tu..de cupajul rafinat al vinului de Corcova!

Este cunoscut mai mult pentru impactul sau asupra religiei si nu pentru opinia sa despre vin. Martin Luther spune ca berea este facuta de oameni, vinul de Dumnezeu. Multi ani mai tarziu, Hemingway ne spune ca vinul este unul dintre cele mai civilizate lucruri din lume, unul dintre lucrurile naturale care a fost dus catre perfectiune, iar Louis Pasteur spune ca vinul este una dintre cele mai sanatoase si igienice bauturi.

Istoria merge in salturi. Ea este blanda sau furioasa cu oamenii si locurile care ii stau in cale. Corcova este exemplul perfect! Inca de pe vremea dacilor se spune ca aici au existat podgorii. Prima atestare documentara dateaza din vremea lui Mihai Viteazul cand printr-un act din vara 1594 acesta ii ofera unuia dintre slujitorii sai doua vii la Corcova. Mai facem un salt in timp si ajungem in epoca Bibestilor. In acele zile Corcova era una dintre mosiile lor, ea fiind cunoscuta si laudata inclusiv de Marcel Proust. Printul Anton Bibescu a angajat un agronom francez pentru a se ocupa de podgorie. Agronomul Sauget este cel care a inventat Corcovinul si Corcovelul, cupaje care nu au fost refacute niciodata de tehnologii din era comunista.

In 2005 s-a nascut Compania Viticola Corcova. Din cenusa istoriei aceasta companie s-a ridicat prin munca celor care au infiintat-o. Aceasta ascensiune a fost sustinuta si de suportul financiar oferit de Uniunea Europeana prin proiectul Investitie noua: Centrul de vinificatie Corcova. Proiectul este finantat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala in cadrul masurii Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si silvice. Implementat intre septembrie 2008 si ianuarie 2010, proiectul a contribuit la renasterea podgoriei.


Prin acest proiect s-a urmarit utilarea unei crame de vinificatie cu o capacitate de productie de 5000 hl de vin. Investitia de peste 1,5 milioane de lei a oferit posibilitatea producerii de vinuri pentru segmentul calitativ al pietei, vinuri care in limbajul de specialitate se numesc vinuri cu Denumire de Origine Controlata. Aceasta investitie s-a realizat in momentul in care oferta romaneasca era o prezenta difuza in afara granitelor. Cum arata astazi piata romaneasca in ochii unor straini? Printul Charles, Francis Coppola sau Matt Damon sunt unele din numele cunoscute la nivel global care n-ar fi auzit niciodata de Corcova daca acest vin nu exista.


Tehnologia achizitionata prin acest proiect acopera intreaga linie de productie, incepand de la linia de receptie a strugurilor si pana la linia de imbuteliere. Rezultatul? 25% din productie merge catre export, iar Franta este tara care acapareaza cel mai mare procent din exportul vinului de la Corcova.

Printre rezultatele proiectului se numara:
  • prin valoarea adaugata ridicata, centrul de vinificatie este un contribuabil important la bugetul de stat si bugetul local al comunei Corcova;
  • se construieste o imagine pozitiva a vinului romanesc in afara granitelor;
  • centrul contribuie la crearea unei notorietati pozitive pentru tara noastra;
  • se sprijina nivelul de trai pentru 28 de angajati si familiile acestora, precum si 50 de muncitori sezonieri pe timp de vara/toamna.

Daca la sfarsitul zilei te asezi intr-un restaurant din Bucuresti, Paris, Amsterdam, Vienna, Tokyo sau Chicago, s-ar putea sa ai o surpriza in meniu la sectiunea bauturi: un cupaj produs la Corcova. Vinul produs la Corcova este o poveste despre oameni, munca, succes si Romania...

...iar acest proiect a fost o investitie in crama, vin si istorie!

Succesul e...MOLIPSITOR!

Investitie noua: Centrul de vinificatie Corcova este unul din cele 6 proiecte inscrise la Gala Fondurilor Structurale la sectiunea „Impact Macro la nivel Micro”.

Click aici pentru detalii

Alexandru Dragoi
www.proiecte-structurale.ro