Molipseste-te si tu...cu viziunea unui viitor durabil!

In 1986, raportul „Viitorul nostru comun” realizat de Comisia Brundtland definea dezvoltarea durabila ca fiind acel tip de „dezvoltare care sustine nevoile prezentului fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”.

In 2009, 22 de ani mai tarziu, in judetul Brasov incepea implementarea proiectului „Strategia de dezvoltare durabila a judetului Brasov - orizonturi 2013 - 2020 - 2030”. Implementat de Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov, in parteneriat cu Consiliul Judetean Brasov, proiectul a fost finantat prin PODCA 2007-2013, Axa 1, domeniul major de interventie 1.1. „Imbunatatirea procesului de luare a deciziilor”. Scopul proiectului a fost realizarea unei strategii durabile pentru judetul Brasov, integrarea acesteia in sistemul decizional local si acceptarea ei de catre toti actorii sociali.

Pentru a afla mai multe despre proiect si impactul acestuia, am discutat cu doamna Luciana Cristea, manager de proiect in cadrul Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov. „Strategia de dezvoltare a judetului Brasov este un document programatic, flexibil, care ofera linii directoare de dezvoltare. Cooperarea dintre factorii decizionali la nivel judetean poate conduce la indeplinirea viziunii de dezvoltare a judetului: Judetul Braşov în 2030 este un judet competitiv si prosper, atractiv pentru cei ce vor să locuiasca sau sa investeasca aici, precum si pentru cei ce vor sa il viziteze”, sustine doamna Cristea.

Sun Tzu spunea „cunoaste-te pe tine insuti si nu vei pierde nici o batalie". In formularea oricarei strategii, individul este piesa centrala. Actorii sociali trebuie sa fie implicati in creionarea, implementarea si sustinerea strategiei pe termen lung. Daca acest lucru nu se intampla, atunci batalia in numele durabilitatii este pierduta din fasa. Principalii actori consultati in elaborarea strategiei au fost locuitorii judetului Brasov, autoritatile publice locale si specialisti din diverse domenii: educatie, asistenta sociala, economie, cultura, turism, infrastructura. Consultarile au fost realizate pe baza de chestionare, focus-grupuri si dezbateri publice organizate in principalele centre de dezvoltare ale judetului - Brasov, Fagaras si Rupea. In ceea ce priveste autoritiatile publice locale, acestea au fost implicate in elaborarea documentului programatic pentru perioada 2013-2020-2030 prin participarea la dezbateri publice. „In cadrul dezbaterilor publice au participat peste 500 de persoane, iar la chestionarul privind dezvoltarea viitoare a judetului a raspuns un esantion de peste 4.400 de persoane”, au declarat reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov.
Albert Pike, un jurist american, spunea acum aproape doua secole, ca pentru un vapor al vremurilor sale, busola este un instrument esential pentru ca ea „orienteaza uriasa masa de fier, ea este sufletul vaporului."  Pentru judetul Brasov, busola este chiar strategia de dezvoltare realizata prin acest proiect, care trebuie sa arate in permanenta care este nordul dezvoltarii sustenabile.

Cateva exemple de solutii concrete identificate prin intermediul Strategiei si care au fost deja puse in aplicare sunt:
  • construirea aeroportului international Brasov - Ghimbav, in vederea indeplinirii obiectivului "Dezvoltarea, reabilitarea si modernizarea infrastructurii de transport";
  • realizarea de trasee ocolitoare pentru localitati, precum si a centurii ocolitoare a municipiului Brasov, pentru fluidizarea circulatiei pe drumurile nationale si europene;
  • in ceea ce priveste turismul, s-a propus valorificarea potentialului turistic montan, prioritatea fiind extinderea domeniului schiabil din Poiana Brasov, Predeal si Rasnov si s-au realizat facilitatile necesare desfasurarii Olimpiadei din 2013 FOTE.

Viitorul este al durabilitatii, iar judetul Brasov s-a inscris pe acest traseu folosindu-se de acest proiect european. Agentia pentru Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov va facilita cooperarea intre toti factorii interesati de dezvoltarea durabila a zonei prin respectarea tuturor principiilor acesteia si prin aplicarea permanenta a acestei strategii pentru a sustine exemple de bune practici la nivelul judetului.

Pentru mai multe detalii, click aici

Alexandru Dragoi,
www.proiecte-structurale.ro