Molipseste-te si tu…cu spiritul proactiv al autoritatilor sibiene!

Leaganul copilariei si tineretii unor personalitati ca Andrei Saguna, Gheorghe Lazar si Emil Cioran, casa ASTREI si a primului muzeu din Romania (Muzeul National Brukenthal), Sibiul a avut mereu de-a lungul istoriei o vocatie profund cosmopolita. Capitala culturala europeana a anului 2007 alaturi de Luxembourg, orasul de pe Cibin s-a ridicat la fel de bine la asteptarile celor care au ales sa ii calce pragul cum a facut-o si capitala Marelui Ducat. O parte importanta din meritul acestei realizari o au, pe langa monumentele existente si evenimentele organizate, oamenii si atmosfera creata. Dupa 2007, numarul de turisti a inceput sa creasca considerabil, determinand astfel nevoia de modernizare continua a serviciilor oferite catre acestia.

In acest context, un pas important facut de autoritatile locale a fost investirea in personalul care interactioneaza direct atat cu populatia orasului, cat si cu turistii veniti din toate colturile lumii. Sunt aproape trei ani de cand Primaria Municipiului Sibiu a depus in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative cererea de finantare pentru proiectul ”Formarea continua si cresterea calificarii profesionale a resurselor umane pentru imbunatatirea eficientei și eficacitatii organizationale a serviciului public de politie locala al municipiului Sibiu”.

Proiectul, demarat in vara anului 2011, vizeaza atat modernizarea structurilor administrative ale Serviciului de Politie Locala, cat mai ales, imbunatatirea relatiei pe care politistii locali o au cu cetatenii cu care intra in contact. Oamenii in uniforme albastre pot vorbi mult mai dezinvolt cu persoanele pe care le intalnesc pentru ca au urmat un curs de comunicare si, mai mult decat atat, conversatiile cu turistii straini vor fi mult mai eficiente intrucat expresii ca "Ich habe mich verirrt" sau "Können Sie mir das auf der Karte zeigen?" nu vor mai pune probleme celor 20 de politisti locali care au dobandit cunostinte de limba germana. De asemenea, pentru a veni in intampinarea tuturor oaspetilor orasului, aproape 90 de politisti locali sunt pregatiti acum sa raspunda intrebarilor in engleza si sa protejeze populatia de infractori prin aplicarea tehnicilor de aparare deprinse la cursurile de pregatire fizica de specialitate.

Pentru ca activitatea din teren sa se desfasoare in cele mai bune conditii, este necesara o organizare moderna a structurii administrative care planifica si gestioneaza actiunile politistilor locali. Astfel, prin proiect, functionarii publici de executie din cadrul Serviciului de Politie locala au invatat sa lucreze impreuna, sa planifice, sa comunice, sa aloce eficient resurse, sa monitorizeze buna desfasurare a activitatii si sa fie la curent cu toate noutatile in materie in plan european, prin participarea la cursuri de management public, managementul securitatii, resurse umane si achizitii publice dar si de leadership si formare de formatori. Politistii locali din Sibiu sunt la curent acum, similar colegilor lor din restul Europei, cu noile tehnologii, absolvind cursuri specifice de tehnologia informatiei si obtinand certificate ECDL. Activitatea reprezentatilor Serviciului Public de Politie Locala Sibiu se va desfasura respectand prioritatile europene ale egalitatii de sanse si dezvoltarii durabile, peste 70 de persoane participand la seminarii interactive dedicate acestor 2 concepte.

Acum suntem pe ultima suta de metri cu desfasurarea activitatilor din proiect si il vom finaliza cu brio in urmatoarele luni. Pana in acest moment am reusit sa asiguram cresterea eficientei de lucru in teren a colegilor mei, care sunt acum mult mai increzatori sa foloseasca o limba straina in prezenta oaspetilor orasului si sunt pregatiti fizic sa faca fata provocarilor”, ne-a povestit managerul de proiect, dl. Adrian Aldea.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici.

Raluca Preluca,
www.proiecte-structurale.ro