Molipseste-te si tu…cu priceperea si talentul mesterilor shukari!

Inca din cele mai vechi timpuri, romii au fost muzicanti talentati si mesteri priceputi. Argintarii, caldararii, fierarii, ceaunarii, rudarii, impletitorii, lautarii, gaborii si pielarii au transmis tainele mestesugurilor traditionale din generatie in generatie, acestea devenind o parte integranta a culturii romani.

Ultimele decenii au adus insa o restrangere a activitatii atelierelor mestesugaresti, care au lasat loc supermarketurilor, multinationalelor, firmelor luminoase si reclamelor zgomotoase. In acest context, multi dintre mesterii romii au fost pusi in situatia de a-si abandona activitatile traditionale, care nu mai aduceau acelasi venit ca odinioara.

Nu este totusi prea tarziu pentru a salva traditiile comunitatilor de romi si a le oferi acestora oportunitatea de a-si practica meseria legal si intr-un mod profitabil. Readucerea pe piata economica si in viata activa a comunitatilor de meseriasi traditionali de etnie roma reprezinta, de altfel, scopul proiectului Romano Cher – Casa Romilor (www.mestesukar.ro), finantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 si implementat de K Cosulting Management and Coordination (KCMC), in parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, Floyd Advertising Design & Consulting, Blockbuster Media si Ilscons Trans.

Proiectul, fundamentat pe un studiu antropologic care surprinde situatia actuala practicarii meseriilor traditionale in randul etniei rome, isi propune sa refaca legatura intrerupta dintre mestesuguri si nevoile actuale ale pietei.
Primii pasi in incurajarea mestesugarilor romi sa isi practice mai departe meseriile si sa le transforme in activitati profitabile si sustenabile au fost deja facuti. Pana in prezent, in cadrul proiectului au fost create 30 de cooperative mestesugaresti, care ofera mesterilor statut reprezentativ si un plus de siguranta. Pana la finalul proiectului se vor pune bazele Uniunii Mestesugarilor Romi, prima structura asociativa de reprezentare la nivel national a intereselor mestesugarilor romi.

Insa probabil cel mai mare impact pozitiv asupra comunitatilor de mesteri romi si publicului larg l-a avut Atelierul Itinerant Romano ButiQ, care in perioada 2011-2012 a realizat un tur al intregii tari, cu opriri in principalele centre urbane – Iasi, Craiova, Cluj – si pe litoral. Atelierul a asigurat atat profesionalizarea mestesugarilor, cat si interactiunea directa intre mestesugari si public.


Fierarii, caldararii, ceaunarii, rudarii, impletitorii si argintarii au oferit demonstratii la care au participat sute de spectatori, acestia din urma avand oportunitatea de a pune in aplicatie tehnicile observate si invatate de la mesteri intr-un program numit „Ucenicie la minut”. De altfel, doar in primul an de existenta, Atelierul a primit peste 10.000 de vizitatori.

Tot in cadrul Atelierului Itinerant au avut loc concerte, spectacole de teatru, dans, expozitii de fotografie si artefacte din comunitatile de romi, ateliere de creatie si concursuri de design de obiect sau vestimentar, toate cu specific sau influente romani. In primavara anului 2013, Atelierul se va stabili permanent in Bucuresti, devenind – cu sprijinul Primariei Sectorului 6, Ministerului Culturii si Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative - primul Muzeu al Culturii Romilor din Romania.

Crearea unei legaturi permanente intre mesteri si potentialii cosumatori de obiecte manufacturate a fost facilitata si prin crearea unei platforme electronice de prezentare a produselor (www.mbq.ro), unde cumparatorii de pretutindeni pot achizitiona bijuterii de argint sau cupru, instalatii de distilat, elemente de harnasament, decoratiuni si chiar articole vestimentare. Astfel, prin proiectul Romano Cher – Casa Romilor, povestea mestesugarilor romi, a mesterilor "shukari", merge mai departe, cu forte noi.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Anamaria Ravar, 
www.proiecte-structurale.ro