Molipseste-te si tu…cu natura mandra si oamenii vrednici din inima Transilvaniei!

Peisaje idilice, natura salbatica, sate cu biserici fortificate amintind de vremuri demult apuse. Acestea sunt elementele definitorii ale Transilvaniei, o adevarata “Toscana” a Romaniei si o destinatie turistica in continua dezvoltare. Insa frumusetea peisajelor presupune preocupare permanenta pentru mediu si natura si educarea comunitatilor in spiritul dezvoltarii durabile. In zonele cu o biodiversitate bogata, nevoia de conservare a mediului natural si de promovare a activitatilor economice prietenoase cu mediul este cu atat mai stringenta.

Acesta este si cazul microregiunilor Hartibaciu, Tarnava Mare si Tara Oltului, care, de altfel, cuprind nu mai putin de 7 arii naturale protejate incluse in reteaua Natura 2000. In vederea realizarea cadrului necesar pentru un management corespunzator al terenurilor si activitatilor din aceste arii, Asociatia WWF - Programul Dunare Carpati Romania, in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu si Ecotur Sibiu au initiat proiectul Pentru Natura si Comunitati Locale-Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt, finantat din FEDR prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

Implementat in perioada 2011-2015, proiectul isi propune implementarea unui management durabil al mediului natural in vederea conservarii speciilor si habitatelor de interes comunitar si national. Pana la momentul actual, oamenii de stiinta implicati in proiect au realizat o numaratoare a vietuitoarelor, identificand totodata amenintarile la care diversele specii de plante si animale sunt expuse. In total, au fost inventariate 21 de habitate si 65 de specii de pasari, mamifere, pesti, amfibieni, reptile, nevertebrate si plante. Informatiile colectate vor fi utilizate pentru elaborarea unor recomandari de administrare a terenurilor, dar si pentru realizarea unui plan integrat de management al zonei, care va fi finalizat in decembrie 2014.

Inventariere amfibieni
                                               Inventariere amfibieni                                Tritonul cu creasta

Implicarea comunitatii, secret al reusitei


Inventarierea si monitorizarea speciilor amenintate este necesara, insa nu suficienta pentru a asigura dezvoltarea durabila a zonei. In egala masura, este necesar ca si comunitatile locale sa inteleaga importanta actiunilor de conservare si modul in care resursele locale pot fi valorificate in vederea dezvoltarii economice si sociale a intregii comunitati.

Aceasta este, de altfel, viziunea care a stat la baza intregului proiect, dupa cum sustine si dna. Alina Alexa, consultant comunicare la WWF Romania: “Protejarea habitatelor si speciilor nu va fi facuta eficient, pana cand oamenilor nu li se vor prezenta beneficiile reale ale ariilor protejate, importanta acestora pentru viata si viitorul lor, si mai ales, pana cand ei nu vor fi implicati direct in deciziile care sunt luate in aceste zone”.

In acest sens, au fost organizate intalniri cu diferite categorii de stakeholderi – reprezentanti ai autoritatilor locale, antreprenori, organizatii din societatea civila si fermieri – in vederea gasirii celor mai bune solutii pentru gospodarirea cu folos a naturii si peisajelor. Totodata, copiii au participat la concursuri si tabere, dobandind cunostinte despre mediul local, natura si viata sanatoasa.


Turismul, motor de dezvoltare durabila

Nu in ultimul rand, proiectul implica promovarea unui turism durabil, care sa sustina economia locala, generand totodata resursele necesare pentru conservarea patrimoniului natural si cultural. De altfel, prin proiect s-a realizat si o strategie de vizitare a zonei Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt, care sa fie utilizata la nivelul comunitatilor locale pentru dezvoltarea activitatilor turistice durabile si pentru crearea unui brand pentru produsele si serviciile locale.

De asemenea, pentru a facilita accesul vizitatorilor si diversificarea posibilitatilor de petrecere a timpului liber in zona, specialistii implicati in proiect au realizat un sistem unitar de marcare pentru traseele turistice au refacut potecile de vizitare existente.

Turismul, agroturismul, ecoturismul sunt variante care sustin in primul rand valorile care definesc aceste comunitati rurale. Perspectiva este foarte buna: exista o piata pentru astfel de servicii, in special pe plan extern, sunt venituri pe care comunitatea le poate atrage, si lucrul cel mai important, aceste venituri vor ramane in comunitate, pentru ca orice locuitor poate sa ofere un serviciu legat de turism”, a declarat dna. Alexa pentru proiecte-structurale.ro.

Exemplu de bune practici

Prin abordarea propusa, proiectul demonstreaza nu numai un impact semnificativ asupra naturii si comunitatilor locale, cat si capacitatea de a se constitui intr-un exemplu de bune practici pentru arealele protejate din Romania, pentru custozii acestora, dar si pentru administratiile locale care de multe ori nu dispun de informatiile necesare pentru a lua decizii privind posibilitatile de dezvoltare durabila a zonelor rurale.

De altfel, prin intermediul site-ului www.natura2000transilvania.ro, echipa de proiect pune la dispozitie tuturor beneficiarilor sau potentialilor beneficiari ai Programului Operational Sectorial Mediu informatii din experienta implementarii proiectului, impreuna cu alte date despre zona, parteneri, activitati si rezultate.

“Proiecte de acest gen pot aduce mai multe informatii corecte, pot pune locuitorii, autoritatile si specialistii la aceeasi masa, si numai astfel se pot gasi impreuna cele mai bune solutii pentru oameni si natura. Implicarea comunitatii este cheia succesului pentru o arie protejata bine administrata. Iar acest proiect a pornit si continua pe aceasta idee”, sustine reprezentantul WWF Romania.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Anamaria Ravar
www.proiecte-structurale.ro