Molipseste-te si tu...cu miracolul educatiei sustinut in lumea minoritatilor!

Nu exista lucru mai puternic decat educatia. Acum aproape un secol Lenin spunea: „Dati-mi un copil de 8 ani si va fi bolsevic toata viata.” Lasand la o parte incarcatura, posibil negativa, a acestui citat trebuie sa vedem dincolo de conotatiile istorice si sa intelegem puterea acestor cuvinte.

La capitolul legislatie pentru sustinerea minoritatilor, Romania are una dintre cele mai solide arhitecturi. Pornind de la legislatia electorala si ajungand la masurile de discriminare pozitiva, Romania a fost de multe ori laudata pe scena internationala, insa chiar si asa, problema minoritatilor ramane in continuare una delicata. Printre minoritatile existente in tara noastra, comunitatea romilor este cea mai afectata de obuzele discriminarii, stereotipurilor si atitudinilor xenofobe. Proiectul „Profesionisti romi in domeniul medical” intra in forta in aceasta ploaie de comportamente negative si ofera acces tinerilor romi la educatie in domeniul medical, incercand sa combata comportamentul tuturor actorilor care ingradesc posibilitatea tinerilor de etnie roma sa devina rotite ale angrenajului medical. Rousseau ne spunea acum cateva secole ca omul este nascut liber, dar peste tot este prins in lanturi - rezultatul direct al acestora este inegalitatea. Inegalitatea este diminuata prin asemenea proiecte, pentru ca ele genereaza cunoastere, iar toleranta isi are izvorul in cunoastere.

Acesta este un proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul a fost implementat de Asociatia ActiveWatch in parteneriat cu Fundatia Roma Education Fund Romania, Asociatia Medicilor Rezidenti, Open Society Institute si Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate.


Pentru a afla mai multe despre aceasta initiativa, saptamana aceasta am vorbit cu doamna Ana Ciutu, Coordonatorul de comunicare al proiectului: „Proiectul se adreseaza unei grupe de varsta care se confrunta la ora actuala in Romania cu o profunda nesiguranta si neincredere in ceea ce priveste dezvoltarea profesionala, cel mai bun drum de urmat, modelul de viata ales. Profesionisti romi in domeniul medical este un program de dezvoltare academica si burse care se adreseaza tinerilor romi care, asemeni tuturor tinerilor, se afla la varsta celor mai importante alegeri de viata in ceea ce priveste dezvoltarea profesionala.”


In contextul actual al problemelor pe care etnia roma la traverseaza in Romania, dar si la nivelul intregului spatiu european, reactia extinsa a publicului de etnie roma la un asemenea proiect este la fel de importanta. Programul „Profesionisti romi in domeniul medical” a continuat provestea „Roma Health Scholarship Programme”, implementat in Romania inca din 2008. Din acest punct de vedere programul de burse avea la momentul demararii o notorietate semnificativa in randul populatiei de etnie roma. Evolutia burselor si a numarului de aplicatii este surprinzatoare: „In 2008, numai 35 de studenti la medicina accesau aceste burse academice. Pentru cele 640 de locuri scoase la concurs in anii academici 2011-2012 si 2012-2013, au fost depuse 1.014 de aplicatii.”

In intelegerea impactului acestui proiect trebuie sa urmarim si reactia presei romanesti si modul in care activitatile proiectului s-au oglindit in paginile scrise ale ziarelor. „Proiectul a beneficiat de o presa predominant pozitiva, insumand 728 de aparitii in mass-media la nivel national in intervalul 2011-2013.” Mai mult decat atat, intr-o lume in care termenul „tigan” este folosit in permanenta, aparitiile nationale ale acestui proiect s-au concentrat in jurul termenului de rom. Intr-o Romanie care de multe ori pare ca nu accepta schimbarea, ba chiar o uraste, asemenea pasi sunt la fel de mari ca cei facuti de Neil Armstrong acum mai bine de 40 de ani.


Asemenea proiecte sunt reflexia occidentala a ceea ce cultura hindusa numeste satyagraha (dreptate si adevar). Sistemul medical a fost considerat ani la randul ca fiind unul discriminatoriu (nedreptate) cu persoanele de etnie roma, pe alocuri, de-a dreptul opac. Acest program a reusit sa arate ca nu este importanta etnia, limba sau istoria (adevaruri false) pentru a deveni medic: „7 dintre bursierii programului lucreaza in prezent in calitate de medici rezidenti in diferite spitale din Romania. Pe perioada de derulare a proiectului, 30 de mentori, medici rezidenti sau de specialitate, au organizat intalniri periodice de studiu si de practica cu bursierii din cadrul proiectului insumand pana la finalul proiectului peste 500 de intalniri de mentorat cu bursierii.”

Petre Tutea spunea ca medicina este arta vindecarii, care teoretic nu are nicio limita. Limitele nu sunt impuse de etnie sau de culoarea pielii.

Click aici pentru detalii.

Alexandru Dragoi,
www.proiecte-structurale.ro