Molipseste-te si tu…cu legende despre o destinatie de poveste!

Se spune ca demult, in vremuri stravechi, tinuturile din curbura Carpatilor erau acoperite cu apa si stapanite de uriasi. Intr-o zi, toiagul regelui uriasilor cade in mare, iar regele porunceste sa fie secata marea. Astfel a aparut Tara Barsei, iar in locurile pe unde s-a scurs apa s-au format trecatorile (Nicolae Pepene, Bogdan Popovici, "Legendele Tarii Barsei", 2011).

Aceasta este legenda crearii Tarii Barsei – una dintre numeroasele legende aduse la viata de Agentia Metropolitana Brasov, prin proiectul „Legendele Tarii Barsei. Promovarea potentialului turistic al Tarii Barsei”. Proiectul, finantat prin Programul Operational Regional (REGIO) a fost implementat in zona metropolitana Brasov și a vizat promovarea identitatii istorice si culturale a resurselor naturale specifice Tarii Barsei in scopul dezvoltarii si consolidarii turismului in zona.

Proiectul “Legendele Tarii Barsei. Promovarea potentialului turistic al Tarii Barsei” a definit o parte atractiva a identitatii culturale si istorice a Tarii Barsei, punand pentru turisti, fata in fata, Legenda si Istoria. Este un model de turism dezvoltat cu succes la nivel international pe care Agentia Metropolitana Brasov l-a initiat pentru Tara Barsei. (Gabriela Brasoveanu, manager de proiect).

Destinatie de poveste, promovata printr-un concept unic

Inca din vremuri de demult, Tara Barsei aparea pentru calatori ca ,,o tarisoara deosebita cu campii manoase si pajisti incantatoare” si ,,o gradina frumos randuita si bine pastrata”, dupa cum marturisea pastorul Conrad Hiltebrand in secolul al XVII-lea.

In acest taram de legenda, cunoscut si ca “Mica Transilvanie”, Agentia Metropolitana de Dezvoltare Durabila Brasov a demonstrat ca promovarea istoriei locale, valorilor culturale si resurselor turistice specifice zonei constituie intr-adevar premisa unei dezvoltari durabile a turismului.

Promovarea produsului turistic Tara Barsei s-a realizat prin derularea seriei de evenimente „Legendele Tarii Barsei” in fiecare dintre cele 15 localitati. Peste 7.000 de persoane, turisti si localnici, au luat parte la aceste evenimente, organizate dupa un concept unic, implicand dansuri si muzica traditionala din Tara Barsei, demonstratii mestesugaresti si culinare, prezentarea scenica a unei legende locale.

Turistii au invatat sa picteze pe lemn si sticla, sa incondeieze oua, sa confectioneze papusi din materiale textile, sa sculpteze si sa modeleze lutul. Totodata, cele mai vechi retete culinare au fost gatite in cadrul fiecarui eveniment, pastrandu-se specificul local. “Evenimentele din cele 15 localitati au adus un suflu nou in agenda culturala a zonei, oferind publicului un program ce a promovat valorile autentice”, a declarat Gabriela Brasoveanu, manager de proiect.

Pentru ca turistii sa descopere atractiile turistice ale Tarii Barsei, in cadrul proiectului a fost realizata o harta a legendelor, care prezinta intr-un mod inedit si atractiv o parte din istoria si cultura “Micii Transilvanii”. Harta cuprinde informatii de natura istorica, geografica si administrativa cu privire la Tarii Barsei, propunand totodata o serie de itinerarii culturale, avand diferite tematici: “Capitalele Tarii Barsei”, “Drumul Tatarilor”, “Drumul Legendelor Vii”, “Comorile Tarii Barsei”, “Legendele Tarii Barsei” etc.


Tot in cadrul proiectului, Agentia Metropolitana de Dezvoltare Durabila Brasov a lansat un album istoric, intitulat chiar „Legendele Tarii Barsei”, care reunește un studiu istoric al zonei si o selectie de legende sasesti, maghiare si romanesti din Tara Barsei, culese de istoricul Nicolae Pepene si arhivistul Bogdan Popovici.

Succesul proiectului „Legendele Tarii Barsei. Promovarea potentialului turistic al Tarii Barsei” este unul real. De acum, pentru Tara Barsei nu doar turistii, ci si operatorii de turism, autoritatile locale si nationale, au acces la o baza de date profesionista, la itinerarii de turism cultural ce aduc in prim plan farmecul tinutului recunoscut ca „Mica Transilvanie”.

“Locuitorii si turisti au aflat cele mai frumoase legende ale locului, au aflat din studiul istoric despre Tara Barsei care este povestea acestei regiuni istorice si de ce trebuie sa fim mandri si sa promovam aceasta destinatie turistica. Totodata, s-au pus bazele “branduirii” produsului turistic Tara Barsei si piatra de temelie pentru transformarea Tarii Barsei in cea mai frumoasa si de succes destinatie a Romaniei” (Gabriela Brasoveanu, manager de proiect)

Anamaria Ravar,
www.proiecte-structurale.ro