Molipseste-te si tu...cu dorinta de a sustine schimbarea satului romanesc!

„Eu cred ca vesnicia s-a nascut la sat. Aici orice gand e mai incet, inima-ti zvacneste mai rar, ca si cum inima nu ti-ar bate in piept, ci adanc in pamant undeva”, spunea Lucian Blaga. Satul romanesc a avut mereu propriul sau loc romantic in mentalul colectiv, insa intr-o lume aflata intr-o permanenta miscare browninana pana si vesnicia pare ca si-a pierdut esenta. „Glasul pamantului” despre care vorbeste Rebreanu nu mai este suficient: oamenii trebuie sa caute sustenabilitatea si dezvoltarea, iar proiectul „AGROTURISMUL - premisa a ocuparii fortei de munca” imbina glasul pamantului cu cel al modernitatii (sustenabilitate, dezvoltare, locuri de munca si initiativa personala).

Proiectul a fost implementat in mediul rural din Arad, la initiativa Asociatiei Aldmaridim in parteneriat cu Primaria Archis si Primaria comunei Hasmas. Obiectivul proiectului este: dezvoltarea si implementarea unui pachet integrat de servicii de pregatire profesionala si consiliere privind integrarea pe piata muncii, cu scopul dezvoltarii capitalului uman si a cresterii competitivitatii in mediul rural din judetul Arad. Proiectul a fost implementat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - AXA 5 Promovarea masurilor active de ocupare - DMI 5.2. Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca.


Pentru a afla mai multe despre proiect si impactul acestuia, am discutat cu domnul Adrian Penisoara, managerul de proiect si reprezentant al Asociatiei Aldmaridim. Intr-un proiect desfasurat in mediul rural, grupul tinta reprezinta o variabila volatila, iar intelegerea acestuia este esentiala pentru succesul intregului proiect. „Nevoile grupului tinta al acestui proiect sunt nevoile comune ale multor zone rurale din Romania: insertia greoaie pe piata muncii datorita unui nivel redus de competente si abilitati. Acest nivel redus de cunostinte(...) este rezultatul acelui sentiment de resemnare sau de automultumire cu situatia de fapt, de complacere intr-o realitate bazata pe traiul de zi cu zi, cu venituri modeste obtinute doar din agricultura de subzistenta si fara perspective de autodepasire a conditiei lor intr-un viitor previzibil.”


Multe comunitati rurale sunt ancorate in timp, iar inertia oamenilor este mare. Rezistenta la schimbare este rezultatul direct al acestui fenomen: „traiul lor in lipsuri, dar tihnit, fara schimbari majore, fara target-uri, fara sefi si reguli impuse pentru o perioada lunga de timp au suprimat dorinta lor de autodepasire si curiozitatea de a se reorienta profesional.” Orice incercare externa de a impune o anumita perspectiva este privita cu neincredere de catre comunitate. In unele cazuri mass-media a accentuat aceasta stare de neincredere prin prezentarea viziunii negative a fondurilor si proiectelor europene. In cadrul proiectului „AGROTURISMUL-premisa a ocuparii fortei de munca” au fost implicati ca asistenti persoane din comunitatea locala care prin pozitia si statutul lor au reusit sa sparga bariera a neincrederii. Mai mult decat atat, ele au stiut in permanenta sa profite de cutumele locale, de mentalitatea participantilor si sa-i mobilizeze/responsabilizeze atunci cand acest lucru era necesar.

In China antica exista un principiu numit Tianxia care aseza lumea in cercuri concentrice, iar in cel mai interior dintre ele era plasat intotdeauna imparatul si curtea imperiala. Spre marginea acestei figuri se aflau toate celelalte comunitati si civilizatii. Proiectul luat in discutie a incercat sa-i aduca pe toti participanii din zona externa catre cercul interior al lumii fondurilor europene „prin adoptarea unei maniere destinse de lucru in cadrul cursurilor si angajarea unor experti capabili sa transmita o cantitate mare de informatii.” Scopul acestui stil de lucru a fost realizarea unei cerc al increderii atat in fortele proprii, cat si in capacitatea sistemului european si national de a sustine dezvoltarea spiritului modernitatii. Pentru a ajunge in acest cerc intern al increderii, participantii au fost implicati in cursuri de antreprenoriat, urmate de activitati de consiliere si consultanta antreprenoriala: „consideram ca participarea la aceste activitati le-a fost foarte utila si ca fara aceasta participare sansele de a dezvolta activitati economice independente in domenii non-agricole ar fi fost foarte reduse.”


Printre efectele imediate ale proiectului amintim: 9 persoane si-au gasit un loc de munca, iar o persoana a demarat o afacere proprie. Statistic vorbind , aproape 10% din participanti au reusit sa se integreze pe piata muncii. Pe langa aceste efecte imediate „exista semnale ca inca cel putin trei persoane isi vor deschide propriile afaceri, in domenii non-agricole.”

Mediul rural din Romania are nevoie de volatilitate, de proiecte care au un caracter disruptiv si care prin propria lor manifestare plaseaza comunitatea in cercul intern al sistemului finantarii europene.

Click aici pentru detalii

Alexandru Dragoi,
www.proiecte-structurale.ro