Molipseste-te si tu…cu beneficiile aduse de o administratie europeana performanta si orientata spre cetatean!

Capacitatea administrativa a Romaniei este recunoscuta ca fiind unul dintre punctele vulnerabile ale tarii noastre, aceasta reprezentand o stare de fapt, constatata atat pe plan national, cat si pe plan european. Dupa incheierea cu succes a celor 31 de capitole de negociere si a monitorizarii Comisiei Europene asupra indeplinirii criteriilor de aderare, implicit a celui de-al patrulea – capacitate administrativa consolidata, a venit si mult asteptata aderare la UE. Din acel moment, in Romania a inceput implementarea unui intreg Program Operational dedicat cresterii capacitatii administrative, iar de atunci cu totii asteptam sa devina vizibile rezultatele unei administratii publice conforme cu standardele europene.

Universitatea Eftimie Murgu din Resita, judetul Caras Severin, a constientizat necesitatea implementarii unor masuri in acest sens si a derulat proiectul “Resurse Umane - Formare Profesionala - Administratie Publica Europeana”, finantat prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, Axa 1 Imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice, DMI 1.3. Imbunatatirea eficacitatii organizationale, in valoare totala de 615.782 lei.

 
Proiectul a venit in intampinarea nevoii de a consolida cooperarea transfrontaliera, planificarea strategica si bugetara si capacitatea de a atrage fonduri nerambursabile, acestea contribuind la eficientizarea furnizarii serviciilor publice catre cetateni si la atingerea standardelor europene.

Universitatea Eftimie Murgu din Resita are experienta in desfasurarea cursurilor de perfectionare si a stagiilor de practica pentru viitorii functionari publici, realizandu-se astfel o pregatire a fostilor absolventi, care ocupa functii publice in administratiile locale din judet, concomitent cu formarea altor functionari publici/personal contractual care trebuie sa faca fata noilor cerinte.

Rezultate
Mai mult de 300 de persoane (functionari publici si personal contractual) din cadrul primariilor comunale si orasenesti si din cadrul Consiliului Judetean Caras-Severin au participat la cursuri in domenii diverse: strategii de dezvoltare locala, achizitii publice, managementul financiar al proiectelor, ECDL, managementul proiectelor, audit intern, administratie publica in context european, legislatie comunitara, protectia bunurilor culturale, relatii publice comunitare si limba engleza. Interesul cursantilor a fost ridicat, intrucat gradul de promovabilitate a examenelor a fost de 99.33%.

De asemenea, a fost elaborat un studiu privind adaptabilitatea persoanelor din administratia publica locala la modificarile legislative din domeniile: juridic, economic, social, servicii publice, comunicare etc. Studiul cuprinde recomandari pentru facilitarea si eficientizarea activitatii personalului, din administratiile publice locale din judet.


S-au realizat modificari asupra planurilor de invatamant ale studiilor de licenta si masterat organizate de Universitatea Eftimie Murgu - Facultatea de Stiinte Sociale (programele de studiu Drept European si International, Administratie Publica - licenta, Administratie Publica Europeana, Managementul Institutiilor Publice si Managementul Serviciilor de Asistenta Sociala - master).

“Consideram implementarea proiectului ca fiind oportuna si eficienta, avand in vedere rezultatele obtinute, precum si activitatile ce au fost derulate după finalizarea acestuia. Biroul de consiliere rezultat in urma proiectului ofera in continuare consultanta (servicii de consiliere personalului cadrul primariilor comunale si orasenesti si Consiliului Judetean Caras-Severin in diverse domenii: legislatie, proiecte cu finantare europeana, strategii de dezvoltare locala, parteneriate si acorduri de cooperare, etc.), cheltuielile administrative fiind suportate de Universitatea Eftimie Murgu din Resita, iar consultanta este oferita de specialistii din cele doua institutii partenere (Consiliul Judetean si Universitatea) dupa un program prestabilit, mai mult de 200 persoane fizice/juridice beneficiind de aceste servicii”, ne-au povestit reprezentantii proiectului.

Acest proiect a contribuit la intensificarea colaborarii dintre mediul universitar si autoritatile publice locale, pentru adaptarea curriculei scolare la nevoile acestora si la formarea continua a personalului de catre persoane pregatite in domeniu.

Pentru mai multe detalii, despre proiect click aici.

Maria-Alexandra Gavrilita,
www.proiecte-structurale.ro