Molipseste-te si tu…cu atentia celor MARI pentru nazbatiile celor mici

Viata femeilor se schimba complet odata ce ele devin mame. Centrul universului lor este inlocuit subit si definitiv de imaginea copilului, iar tot ceea ce urmeaza din acel moment este legat de noua “datorie”, cea de mama. Societatea actuala promoveaza atat femeia in rolul ei de mama, cat si femeia angajat/manager, activa pe piata muncii. Pentru cele care doresc sau sunt nevoite sa-si continue viata profesionala si dupa aparitia unui copil in viata lor, statul a inventat cresele si gradinitile. Insa ce se intampla cand numarul copiilor depaseste cu mult numarul locurilor disponibile in aceste unitati?

Un raspuns este „Femei pentru femei”  - proiect implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia a Copilului si finantat prin intermediul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de interventie 6.2 "Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii".

Aceasta initiativa reprezinta un prim pas catre o mai buna integrare pe piata muncii a femeilor din Romania si catre cresterea calitatii ingrijirii copiiilor prescolari, in contextul in care numarul creselor si al gradinitelor este in continuare cu mult mai mic decat necesarul.

Ideea de proiect a plecat de la experienta personala a echipei. “Ca mama, consider ca nimic nu e mai important decat siguranta si bunastarea copilului meu. M-am confruntat si eu candva cu dificultatea de a gasi, pentru fetita mea, un loc la cresa sau la gradinita si am fost nevoita, in final, sa apelez la serviciile unor bone recrutate prin diferite metode”, declara Silvia Asandi, medic si director al Fundatiei Romanian Angel Appeal.

Prin infiintarea Scolii Bonelor - prima scoala din Romania care ofera cursuri de calificare pentru meseria de bona/babysitting - proiectul aduce beneficii atat femeilor somere care urmaresc recalificarea profesionala in vederea obtinerii unui loc de munca, cat si femeilor care se afla in situatia de a nu mai putea reveni la munca sau la studii dupa nasterea unui copil, din cauza ca nu isi permit sa plateasca o bona.


Inca de la inceput, inedita scoala a functionat in conformitate cu set de valori bine stabilite - profesionalism, interactivitate, originalitate si dezvoltarea armonioasa a copilului - valori confirmate chiar de catre participante. “Mi-a placut modul in care s-a desfasurat cursul: mereu interesant, in interactiune cu ceilalti, am fost antrenate in activitati. Mi-a placut ca am avut posibilitatea de a lua contact cu copiii si de pe aceasta pozitie, de baby-sitter in formare. Va multumesc pentru tot ce ne-ati oferit!" , a declarat la finalul cursurilor o proaspata absolventa a Scolii.

Cursurile de calificare in ocupatia de bona au o durata de 3 luni si implica insusirea de catre participante a unor cunostinte esentiale pentru buna ingrijire si supraveghere a copilului: tehnici de acordare a primului ajutor, schimbarea scutecului, sanatate si nutritie.

Activitatea bonelor nu se reduce insa doar la ingrijirea si supravegherea copilului. Rolul lor este mult mai complex, intrucat implica activitati de educare si de stimulare a creativitatii si a expresivitatii copiilor. Din acest motiv, dobandirea unor notiuni legate de psihologia copilului – precum dezvoltarea emotionala a copilului, afectivitate, socializare – si familiarizarea femeilor cu gestionarea situatiilor de criza reprezinta componente esentiale ale cursurilor oferite prin Scoala Bonelor.

Dupa cum afirma managerul de proiect, cursurile implica “learning by doing”, programa fiind structurata astfel incat notiunile teoretice sa fie aprofundate in cadrul orelor de practica, in care viitoarele bone intra in contact direct cu copii sau fac parte din realizarea unor scenarii. “Pana la urma, meseria in sine despre asta este vorba si este inutil sa tii o prelegere de ore despre stilurile parentale pentru ca odata pusa fata in fata cu o situatie de gestionare a relatiei cu familia, bona nu-si va mai aminti de prelegere”, a adaugat dna. Asandi.

Astfel, prin interactivitate si prin multitudinea de activitati practice, bonele pleaca de la cursuri cu tema deja invatata. La absolvire, cursantele primesc Cartea Bonei – un adevarat “abecedar” al acestei meserii, usor de parcurs de catre orice persoana interesata in ingrijirea copiilor.

Pana la momentul actual, Scoala Bonelor se poate lauda cu 568 de absolvente, in Bucuresti si judetele Ilfov, Bacau, Botosani, Neamt, Vaslui si Suceava si cu alte peste 700 de femei inscrise in judetele Buzau, Braila, Vrancea, Constanta, Galati, Arges, Ialomita, Calarasi, Dambovita, Prahova si Teleorman. Pana la finalul proiectului, echipa de proiect estimeaza ca peste 2.000 de femei somere sau cu sanse mici de angajare din toate regiunile de dezvoltare ale tarii vor fi calificate in ocupatia de babysitter.

Echipa de proiect si-a propus insa mult mai mult decat furnizarea unor cursuri de calificare si formare: „Pana acum, prin acest proiect, am facut un standard de formare profesionala pentru ocupatia de babysitter, care nu exista, am acreditat o programa de formare pentru calificare in ocupatie, ceea ce nu exista si am revizuit si standardul ocupational al meseriei de bona, dar pana cand legislatia nu va specifica clar ocupatia de bona - si asta asteptam prin proiect - nu putem lucra un standard ocupational pe ocupatia de bona, dar vom face si asta cand vom avea legislatia adecvata promulgata”, a declarat managerul Romanian Angel Appeal.

De altfel, ceea ce impresioneaza la proiectul ”Femei pentru femei”, pe langa scopul social si moral, este tocmai pasiunea si daruirea echipei de proiect, care cred si isi doresc sa aduca la viata magia unei meserii care transforma si modeleaza atat copiii, cat si bonele. Prin intermediul lor, proiectul accentueaza importanta expresiei “cei sapte ani de acasa”, facand posibila dobandirea de catre viitoarele bone a competentelor necesare pentru formarea viitorului adult ca individ care cunoaste insemnatatea valorilor si le aplica.

Theodora Moldovan,
www.proiecte-structurale.ro