Molipseste-te si tu… de la caracterul jucaus al delfinilor!

Litoralul romanesc nu este doar un loc distractiv unde iti poti petrece vacantele de vara ci si casa multor specii de plante si animale care trebuie protejate pentru a pastra frumusetea naturala a zonei. Demarat la finalul anului 2009, proiectul „Imbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii marine din zona costiera romaneasca, in special a delfinilor", derulat de catre organizatia ecologista Mare Nostrum prin POS Mediu, urmareste cresterea nivelului de constientizare a populatiei (atat a localnicilor, cat si a turistilor) cu privire la valoarea biologica, ecologica, estetica, culturala si economica a biodiversitatii marine costiere.

Ca scop specific, proiectul doreste sa imbunatateasca starea de conservare a celor trei specii de delfini din apele litorale romanesti (delfinul comun, afalinul si marsuinul sau porcul de mare) prin colectarea unor date despre acestia si organizarea unor sesiuni de informare a populatiei din zona asupra pericolelor ce ii pandesc pe delfini in urma activitatii umane.Proiectul a fost finalizat in luna august 2012, iar printre rezultate se pot enumera 2 studii privind nivelul actual al cunostintelor referitoare la biodiversitatea marina, 50 de ADD (dispozitive hidroacustice de indepartare a delfinilor) achizitionate si montate pe plasele a 5 unitati pescaresti, 1 catalog ce cuprinde 18 delfini fotoidentificati, 3 mese rotunde organizate pentru informarea si constientizarea pescarilor, dezvoltarea paginii www.delfini.ro, peste 1500 de materiale personalizate, instruirea a peste 1000 de elevi in timpul sesiunilor de informare in scoli si numeroase eco centre organizate in zona proiectului. De asemenea, a fost infiintata o linie de Telverde functionala la numarul 0800800078 si a fost realizat un film documentar.

"Principala amenintare este capturarea accidentala a delfinilor in uneltele de pescuit (in special setcile pentru calcan). S-a urmarit colectarea de date despre starea ecologica a biodiversitatii, pentru a monitoriza imbunatatirea situatiei pe termen lung. Starea de conservare a delfinilor se va imbunatati numai daca toti actorii implicati vor intelege clar care vor fi consecintele pe care le pot induce pierderile de specii si habitate de la litoralul romanesc”, spune Angelica Iosif, coordonator proiecte in cadrul ONG-ului.


Proiectul s-a desfasurat in sectorul nordic al litoralului romanesc, de aproximativ 158 km lungime, ce se intinde intre delta secundara a bratului Chilia pana la Constanta. Datorita sesiunilor de informare si constientizare si numeroaselor activitati desfasurate in cadrul proiectului in acest sector, oamenii au acum mult mai multe informatii despre delfinii din Marea Neagra si riscurile la care acestia sunt expusi, precum si modalitatile prin care se pot implica in eforturile organizatiilor de a ii proteja. Relatiile cu perscarii s-au dezvoltat si ele foarte mult, acestia avand acum mai multa incredere in activitatile organizatiilor ecologiste si fiind mult mai dispusi sa lucreze cu acestea.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Maria Cojocarescu
www.proiecte-structurale.ro