Molipseste-te si tu cu…succesul de renume mondial al unei societati romanesti!

Precum afirma Peter Drucker, “intreprinzătorul cauta mereu schimbarea, reactioneaza la ea si exploateaza ocaziile oferite de aceasta.” De aproape 200 de ani, una dintre cele mai importante industrii ale planetei este cea a cauciucului, inovatia in acest domeniu fiind esentiala pentru a fi in acord cu principiile dezvoltarii durabile.

SC Artego SA Targu-Jiu, condusa de Dl. Ing. David Viorel, ocupa pozitia de lider autohton pe piata benzilor de cauciuc, fiind unul dintre cei mai mari producatori de articole tehnice din cauciuc, din lume. Intre 2010 si 2011, compania a derulat proiectul intitulat “Eficientizarea reciclarii deseurilor din cauciuc prin inovarea obtinerii cauciucului regenerat”, finantat prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Axa Prioritara 2 -Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Tehnologica si Inovare pentru Competitivitate, DMI 2.3 -Accesul intreprinderilor la activitati de cercetare-dezvoltare si inovare, avand o valoare totala de 12 milioane lei.

Ideea a pornit de la necesitatea obtinerii unor produse cu continut ridicat de cauciuc regenerat si pudreta de cauciuc, cu mare cautare pe piata internationala (placi tehnice si covoare), in conditiile in care a crescut considerabil cantitatea de deseuri din cauciuc, care pot avea un impact negativ asupra mediului.”, ne-au marturisit beneficiarii proiectului.

Proiectul constituie transpunerea in practica a unor brevete de inventie apartinand firmei beneficiare prin cesionarea de catre autori a dreptului de utilizare a acestora.


Rezultate

Proiectul a crescut capacitatea de cercetare-inovare a colectivului firmei, a contribuit la dezvoltarea teoretica si practica a tehnologiei de prelucrare a cauciucului si a asigurat echipamentele necesare pentru cresterea capacitatii de prelucrare a deseurilor din cauciuc, obtinerea de amestecuri eficiente, cresterea capacitatii de obtinere a produselor din cauciuc in conditii tehnice si tehnologice deosebite. De asemenea, a imbunatatit conditiile de lucru ale personalului si calitatea tuturor produselor obtinute.

Fondurile nerambursabile primite au contribuit la asigurarea tuturor materialelor, substantelor de laborator, a dispozitivelor si echipamentelor necesare pentru desfasurarea experimentelor, a testelor si au constituit suportul pentru realizarea productiei care asigura cresterea capacitatii de a produce sortimente noi si de foarte buna calitate.

Pe langa eficientizarea productiei si protectia mediului inconjurator, proiectul a mai contribuit si la atragerea de noi clienti internationali renumiti din Ungaria, Germania, Polonia, Italia, Franta, Grecia, Olanda, Irlanda, Belgia si Serbia.


Prin aplicarea rezultatelor cercetarii si dezvoltarii inovarii, au fost implementate noi tehnologii in domeniul echipamentelor pentru producerea si testarea articolelor tehnice din cauciuc. Noua tehnologie este originala si a fost pusa la punct de colectivul societatii noastre”, ne-a povestit Ing. Sorin Tomescu, coordonator de proiect.

Concret, pe piata au fost introduse produse noi, obtinute din deseuri de cauciuc. De aici a rezultat o crestere a calitatii datorita experientei castigate in obtinerea unor produse speciale.

Din punct de verere economic, rezultatele au fost de asemenea vizibile, in urma derularii proiectului, cifra de afaceri a intreprinderii crescand cu 15% si productivitatea cu 10%.

Pentru mai multe detalii, click aici.

Maria-Alexandra Gavrilita
www.proiecte-structurale.ro