Molipseste-te si tu cu....spiritul miscarii dadaiste si pitorescul plaiurilor moinestene

“Frumos e un biet cuvant searbad, care nu spune nimic din splendoarea scanteietoare a peisajului din Moinesti. Am colindat si eu multe tinuturi din tara noastra si chiar din alte tari, dar nu se potrivesc cu ce am gasit aici. Peisaj incantator ca la Moinesti nu am intalnit nicaieri”, scria pictorul Stefan Luchian in vara anului 1909.

Intr-adevar, Moinestiul este si astazi un oras de o frumusete greu de egalat. Pitorescul peisajelor submontane, lacasele de cult - adevarate centre ale spiritualitatii romanesti din zona Moldovei, „Cetatuia” dacica care marcheaza granita dintre Moldova si Transilvania, numeroasele parcuri si izvoarele balneare fac din Moinesti o destinatie turistica completa si complexa.

La toate acestea se adauga rolul Moinestiului de spatiu creator de valori si centru al artei plastice si mestesugurilor ancestrale – olarit, tesut, pictura. De altfel, orasul Moinesti este locul de nastere al unuia dintre cei mai renumiti artisti romani, Tristan Tzara, poet si eseist, cofondator al miscatii culturale dadaiste.

Incepand cu 2013, atractiile turistice ale municipiului Moinesti au o noua „voce”, prin proiectul Promovarea potentialului turistic al municipiului Moinesti, implementat de Primaria Municipiului Moinesti si finantat din FEDR prin Programul Operational Regional.

Proiectul isi propune promovarea elementelor distinctive ale potentialului turistic din municipiul Moinesti prin sustinerea dezvoltarii unor forme durabile de turism, precum si prin organizarea de evenimente culturale specifice, cum este cazul festivalului de cultura si arta si festivalului de etnografie si folclor.

In vederea promovarii turismului balnear de agrement si turismului cu tematica istorica si religioasa, in cadrul proiectului au fost realizate materiale specifice – brosuri, mape, pliante – dar si un portal de informare online – www.turismmointesti.ro, continand informatii privind istoria si cultura municipiului Moinesti, obiectivele turistice si legendele orasului, precum si o galerie de fotografii ale principalelor atractii naturale si culturale.

Materialele realizate in cadrul proiectului au fost prezentate si distribuite si in cadrul editiei martie 2013 a Targului de Turism al Romaniei, la care municipiul Moinesti a participat in premiera, cu stand propriu. Avand in vedere numarul mare de vizitatori prezenti in aceasta primavara la standul proiectului, Municipiul Moinesti va participa si la editia noiembrie 2013 a Targului de Turism, echipa de proiect continuand sa promoveze cu acelasi entuziasm valorile si peisajele moinestene.

O parte integranta a proiectului o reprezinta suita de evenimente culturale care contribuie la reafirmarea identitatii culturale a Moinestiului. Sub egida Festivalului de Cultura si Arta, primaria Municipiului Moinesti organizeaza anual tabara de pictura si sculptura „Artisti plastici in Moinesti”, simpozionul si expozitia muzeala „Tristan Tzara si cultura Dada”, respectiv manifestarile „Aurul negru: traditie si continuitate in Moinesti”, fiecare din aceste manifestari fiind dedicate unui element definitoriu al vietii culturale moinestene.
La fel de semnificativ este si Festivalul de etnografie si folclor „Datini si mestesuguri stramosesti", in cadrul caruia sunt organizate festivalul datinilor si colindelor „Anii vechi si anii noi”, expozitia anuala de creatie populara „Maini de aur” si expozitia anuala de arta fotografica si video pe teme de etnografie si folclor „Ancestral si actual pe plaiurile Moinestiului”.

Astfel, proiectul implementat de Primaria Moinesti asigura nu doar promovarea mestesugurilor si datinilor specifice Moinestiului in randul turistilor si vizitatorilor, ci mai ales reafirmarea in randul comunitatii locale a respectului fata de trecut, a mandriei de a fi purtator al unor valori ancestrale si a dorintei de a perpetua catre generatiile viitoare o arta populara autentica si valoroasa.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Anamaria Ravar,
www.proiecte-structurale.ro