Molipseste-te si tu cu...performantele "sanatoase" ale doctoranzilor in domeniul medical si farmaceutic

Invatamantul medical si cercetarea in domeniul sanatatii reprezinta premise ale dezvoltarii economice si sociale in toate statele lumii. Tratamentele eficace, tehnicile chirurgicale noi si neinvazive, medicamentele inovatoare sunt elemente care imbunatatesc in mod semnificativ viata si bunastarea omului modern.

Dezvoltarea acestora depinde insa de existenta unor programe doctorale competitive, care sa le ofere medicilor si tinerilor cercetatori conditiile si resursele necesare pentru a inova si a testa cele mai noi solutii de tratament. In acelasi timp, finalizarea cu succes a unui program doctoral presupune cheltuieli cu publicarea de studii si lucrari, participarea la conferinte, achizitionarea de materiale didactice si abonamente la revistele de profil – cheltuieli suportate in mare masura chiar de doctoranzi.

La universitatile de medicina si farmacie din Iasi si Cluj, tinerii doctoranzi au avut un ajutor de nadejde pe parcursul ultimilor 3 ani. Prin proiectul Burse doctorale pentru cresterea competitivitatii in domeniul medical si farmaceutic, implementat de Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa din Iasi”, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, a fost infiintat si dotat un nou centru de informare a doctoranzilor, care dispune de facilitati de documentare, studiu, organizare de cursuri, conferintei si dezbateri. In cadrul centrului a fost amenajata si o sala de invatamant morfologic, dotata la standarde europene si care constituie un element important al infrastructurii de cercetare.


Totodata, 23 de doctoranzi ai Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa din Iasi” si 7 doctoranzi ai Universitatii Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca au beneficiat de burse care sa le permita continuarea activitatii de cercetare si au avut oportunitatea de a participa la o mobilitate internationala cu o durata de pana la 8 luni.

Bursele s-au acordat doctoranzilor inmatriculati pe locurile finantate de la buget incepand cu anul universitar 2009-2010, pe perioada a 3 ani universitari (2010-2013). Urmare a proiectului, doctoranzii din cele doua centre universitare s-au implicat in 9 proiecte de cercetare nationale si internationale, fiecare beneficiar participand la minim doua simpozioane cu lucrari stiintifice publicabile.

In pofida faptului ca proiectul s-a finalizat, beneficiile generate sunt de lunga durata. "Rezultatele pe termen lung vor fi asigurate si prin faptul ca membrii grupului tinta au sansa de a deveni cadre didactice in universitatile aplicante. De exemplu, la UMF Iasi, chiar in aceste zile, 5 dintre doctoranzi sunt in plina desfasurare a concusului de asistent universitar, iar de la 1 octombrie 2010, pot deveni colegii nostri", a declarat conf. univ. dr. Dragos Pieptu, manager de proiect si prorector cu strategia institutionala, evaluarea academica si relatiile cu organizatiile studentesti, sindicale, ONG-uri si comunitatea locala in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi.

Nu in ultimul rand, prin dezvoltarea cadrului necesar formarii unor resurse umane performante, proiectul asigura obtinerea unor rezultate stiintifice si tehnologice de varf, competitive pe plan global. Aceste rezultate vor fi ulterior transferate in practica socio-economica, in domenii precum industria farmaceutica, aparatura medicala si biotehnologii, aducand o contributie majora la prevenirea si tratarea diferitelor afectiuni si implicit la imbunatatirea conditiei umane si dezvoltarea sociala.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Anamaria Ravar
www.proiecte-structurale.ro