Molipseste-te si tu cu….implinirea adusa de ajutorarea persoanelor mai putin norocoase, dar cu suflet mare

1609 lei – ultima cifra comunicata de Institutul National de Statistica in dreptul indicatorului “castig salarial mediu nominal net” in Romania. Daca din aceasta suma scadem cosul lunar de produse indispensabile, utilitatile si transportul, cu siguranta vom ajunge la concluzia ca investitiile in dezvoltarea personala trebuie amanate. Mai ales in conditiile in care un program de calificare la un furnizor de formare decent salta de 1500 lei.

Necesitatea unor cursuri de calificare in domeniile Ingrijitoare copii, Ingrijitoare batrani la domicilu, Ingrijitoare bolnavi la domiciliu, Lucrator social, Pedagog social si costul ridicat al acestora pe piata furnizorilor au determinat Centrul de asistenta pentru organizatii neguvernamentale - CENTRAS sa initieze si sa implementeze impreuna cu partenerii sai proiectul “Calificare pentru incluziune sociala”, finantat prin POSDRU, AXA 2 - Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, DMI 2.3. Acces si participare la FPC si oferirea acestora in mod gratuit.

Prin proiect s-a realizat acreditarea CENTRAS și STEF Management Consulting SRL (unul dintre partenerii CENTRAS) ca furnizori de formare a celor cinci calificari mentionate; identificarea si consilierea a 600 de persoane care ar putea participa la programele de formare derulate în cadrul proiectului; instruirea a 350 de persoane in una dintre cele 5 meserii acreditate, precum si calificarea a 99% de persoane dintre cele care au participat la cursurile de calificare organizate în cadrul proiectului.
Despre aceasta initiativa am stat de vorba cu doamna Cristina Mastacan – Coordonator informare-promovare in cadrul proiectului:

Denisa Danca(D.D): Cum v-ati gandit sa faceti acest proiect?
Cristina Mastacan (C.M): Partenerii nostri, STEF Management Consulting, au venit cu propunerea de a scrie acest proiect, de a ajuta organizatiile care lucreaza pe domeniul social si de a le profesionaliza.

D.D: Care a fost atmosfera din cadrul cursurilor?
C.M: Oamenii tratau cu foarte multa seriozitate tot ce se intampla si erau foarte implicati, lectorii reusind sa ii atraga in fiecare discutie si activitate pe participanti. Orice lucru reprezenta un transfer catre o experienta personala, fiecare incerca sa inteleaga cum sa lucreze mai bine cu copiii pe care ii avea in grija si puneau probleme reale de comunicare, de psihologie. Dincolo de lectiile interactive de prim-ajutor, totul era facut cu foarte mare atentie pentru beneficiar si copiii cu care lucrau. Au existat copii care au ajuns sa le spuna “mama” cursantelor, atmosfera fiind asemanatoare cu cea a unei familii. Am descoperit in spatele profesionalismului lectorilor oameni care lucreaza cu dedicare. Si acum ma trec fiorii cand ma gandesc la fiecare dintre ei. Am toata admiratia pentru aceste persoane!
D.D: Ce v-a marcat ceva semnificativ din toata aceasta experienta?
C.M: Da, cateva idei mi-au ramas adanc intiparite. Atunci cand in familie exista o persoana bolnava sau aflata in dificultate, nu conteaza atat de mult ajutorul practic (oferirea unei farfurii de mancare) ci este mult mai important ajutorul spiritual – ridicarea moralului, interesul ridicat pentru persoana neajutorata. Pentru mine a reprezentat o lectie, deoarece nu imi dadeam seama cat de importanta este intelegerea, empatia.

D.D: Aveti in plan implementarea altor proiecte asemanatoare?
C.M: Avand in vedere succesul de care s-au bucurat aceste cursuri de calificare, CENTRAS a depus un alt proiect asemanator pentru alte regiuni ale tarii. Ajutorul acordat oamenilor reprezinta pentru noi cea mai mare bucurie.
Entuziasmul membrilor echipei de proiect este dublat de insufletirea beneficiarilor cursurilor, persoane care au avut sansa sa faca practica direct in cadrul unor centre sociale. “La centrul de batrani m-am atasat de toate persoanele, toti mi-au fost dragi si ma simteam asa de bine sa vad ca i-am ajutat sa faca cativa pasi intr-o zi…” a povestit un cursant in cadrul filmului de prezentare a proiectului.

Pentru mai multe detalii despre indicatorii de performanta si rezultatele proiectului, click aici.

Denisa Danca,
www.proiecte-structurale.ro