Molipseste-te si tu cu...dorinta de a imbunatati viata la sat!

Viata la sat se diversifica si ea odata cu trecerea timpului. Cultivarea pamantului si cresterea animalelor raman in continuare activitati de baza in mediul rural deoarece unii oameni, asemeni lui Ion al lui Liviu Rebreanu, nu se pot desprinde de ceea ce au invatat toata viata sa faca: “Pamantul ii era drag ca ochii din cap (…)Tintea o placere atat de mare vazandu-si pamantul, incat ii venea sa cada in genunchi si sa-l imbratiseze. I se parea mai frumos pentru ca era al lui.”  In schimb, altii sunt receptivi la schimbarile societatii, se adapteaza la nevoile actuale si se molipsesc cu...mirajul meseriilor non-rurale.

Din dorinta de a schimba conditiile de viata din mediul rural, Asociatia Pro Mehedinti in parteneriat cu primaria comunei Isverna si primaria comunei Svinita implementeaza in perioada noiembrie 2011 - noiembrie 2013, proiectul “Parteneriat pentru Dezvoltare Rurala” finantat prin POSDRU, DMI 5.2. “Promovarea sustenabilitatii pe termen lung a zonelor rurale in ceea ce priveste dezvoltarea resurselor umane si ocuparea fortei de munca.” Aceasta initiativa reuseste cu adevarat sa sprijine localnicii din comunele izolate Isverna si Svinita, acolo unde informatia nu este atat de accesibila, utilizarea calculatorului, de exemplu, fiind la stadiul de dorinta pentru multi dintre sateni.

In cadrul proiectului, 200 de persoane apartinand grupului tinta, dintre care 50 persoane inactive, 40 persoane aflate in cautarea unui loc de munca, 30 de someri, 50 persoane ocupate in agricultura de subzistenta, 30 manageri si angajati din mediul rural au participat la sesiuni de consiliere si orientare si la cursuri adaptate nevoilor lor. Au fost organizate cursuri de formare profesionala pentru dobandirea competentelor de utilizare TIC si dobandirea competentelor antreprenoriale, dar si cursuri de calificare in ocupatia de camerista si lucrator in comert“Cursurile de calificare au avut cel mai mare succes (camerista/lucrator) deoarece oamenii spera ca in cele 2 localitati se va dezvolta turismul.” a declarat pentru www.proiecte-structurale.ro doamna Diana Nodit, manager de proiect.


Dincolo de consiliere si formare profesionala, in cadrul proiectului a fost derulata si o companie de informare si constientizare a oportunitatilor pe care localnicii le au pentru a-si imbunatati conditiile de viata. Printre altele, aceasta campanie implica:
  • 2 centre de informare si consiliere in Isverna si Svinita care vor functiona si dupa finalizarea proiectului, un rol important in functionarea acestora avandu-l cele 2 primarii partenere;
  • 1 website realizat si actualizat: www.dezvoltareasatului.ro;
  • 1 film de prezentare a proiectului realizat si multiplicat.
Intrebata de gradul de implicare a localnicilor in activitatile proiectului, doamna Diana Nodit, manager de proiect a afirmat: “Oamenii au fost receptivi, au colaborat si s-au implicat in toate activitatile proiectului, iar cei 2 parteneri au avut un rol extrem de important in recrutarea grupului tinta. In cele doua zone nu s-au mai sustinut cursuri gratuite si oamenii s-au bucurat atat de faptul ca pot participa la cursuri chiar la ei acasa, cat si de faptul ca sunt gratuite.”

Succesul proiectului este validat si de participanti care au mai multa incredere in ei si mai multe cunostinte menite sa ii ajute sa isi gaseasca un loc de munca. Declaratiile lor, pline de speranta spun mai mult decat o mie de cuvinte:

Valentin Craciun, participant curs TIC: “Am venit la cursul de calculatoare pentru ca este necesar. Calculatorul l-am folosit foarte putin inainte, acum am invatat foarte multe lucruri elementare. Acesta diploma pentru viitor este foarte necesara pentru ca nu te angajeaza nimeni fara sa stii sa lucrezi pe calculator.”

Camelia Predescu, participant curs TIC: “Este destul de greu pentru un incepator avand in vedere ca nu am calculator acasa, dar mi se pare interesant.”

Maria Vuescu, participant curs antreprenoriat: “M-am bucurat enorm cand am auzit ca se fac astfel de cursuri la noi in zona pentru ca este o zona chiar foarte inchisa, nu avem nimic, nicio sursa de lucru.”

Elvis Dutescu, participant curs antreprenoriat: M-a ajutat foarte mult, am invatat cum sa deschid o afacere, pasii care trebuie urmati, resursele de care am nevoie, riscurile si totodata cum pot sa accesez fondurile europene.”

Milorad Novac, participant curs antreprenoriat: “Acum, avand acest certificat, sper sa reusesc sa dezvolt o mica, mica afacere.”

Monica Petrovici, participant curs lucrator comercial: “In zona rurala este foarte greu de gasit un loc de munca, iar studiile sunt foarte greu de accesat.”

Dragoi Maria, participant curs camerista: “In primul rand, am invatat sa comunicam si speram sa putem pune in practica aceasta meserie.”
 

Pentru mai multe detalii, click aici.

Iustina Dima,
www.proiecte-structurale.ro