Molipseste-te si tu cu...cercetari inovatoare si produse „high tech” din inima tarii!

Intr-o societate aflata intr-o continua schimbare, capacitatea de a inova si sustine dezvoltarea tehnologica se numara printre cei mai importanti factori ai dezvoltarii economice si sociale. In acest context, rolul universitatilor si al institutelor de cercetare se extinde dincolo de simpla generare a cunostintelor si informatiilor, aceste institutii devenind adevarate „motoare” ale cresterii si competitivitatii economice.

In Regiunea Centru, activitatile de cercetare si dezvoltare ating astazi cele mai inalte niveluri de performanta, o data cu initierea la Brasov a proiectului Institut de Cercetare Dezvoltare Inovare - Produse High Tech pentru Dezvoltare Durabila - PRO-DD. Implementat de Universitatea Transilvania din Brasov, proiectul este finantat prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Institutul infiintat prin proiect este prima entitate de cercetare avansata in domeniul dezvoltarii durabile din Romania si Europa de Sud-Est, urmand sa gazduiasca activitatea a 27 de centre de cercetare stiintifica, o scoala doctorala interdisciplinara, programe de masterat de cercetare stiintifica, precum si diverse structuri de sprijin ale cercetarii stiintifice, care asigura protectia proprietatii intelectuale, dezvoltarea antreprenoriatului, marketingul activitatilor de cercetare si promovarea produselor high-tech.


Cele 11 cladiri de laboratoare ale institutului au fost concepute de colective din Universitatea Transilvania astfel incat sa aiba o autonimie energetica ridicata, solutiile implementate – sisteme hibride bazate pe energii regenrabile, sisteme de vitrare pentru controlul schimbului termic al cladirilor cu mediul exterior, sisteme IT cu consum foarte redus al cladirilor – avand un grad inalt de noutate nu doar pentru Romania, ci pentru intregul spatiu european.

Laboratoarele create prin proiect reprezinta instrumente de cercetare inovatoare pentru promovarea dezvoltarii durabile, gazduind activitati de cercetare avansata pentru dezvoltarea de produse high-tech care vor fi ulterior transferate catre mediul economic, devenind astfel surse de avantaj competitiv pentru economia regiunii.
De altfel, in cadrul Institutului, Universitatea Transilvania promoveaza activ colaborarea cu mediul socio-economic, dezvoltand modele colaborative de cercetare si formare a resurselor umane inalt calificate, astfel incat produsele high-tech create in centrele de cercetare sa corespunda unor nevoi reale ale pietei, dar si prioritatilor europene in domeniu.

Vestile bune nu se opresc insa aici. De fapt, proiectul implementat de Universitatea Transilvania reprezinta doar prima etapa in realizarea unui adevarat pol de excelenta in cercetare si dezvoltare. Este doar prima etapa in revitalizarea si reafirmarea industriei locale si regionale, a promovarii active a dezvoltarii durabile si in formarea si atragerea tinerilor de valoare prin si pentru cercetare.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Anamaria Ravar
www.proiecte-structurale.ro