Molipseste-te si tu … cu succesul unui proiect ce imbina lumea mestesugurilor traditionale cu spiritul antreprenorial!

 Mestesugurile populare reprezinta deopotriva o mostenire culturala transmisa intre generatii, ocupatia „de iarna” a taranilor si o sursa de venituri suplimentare.

Pornind de la aceasta idee si de la faptul ca mestesugurile trebuie pastrate de generatiile viitoare si merita sa devina o directie economica principala, World Vision Romania (WVR) a initiat doua proiecte prin intermediul carora si-a propus sa sprijine lucratorii populari din regiunile Sud – Vest si Nord - Vest prin oferirea gratuita a unor cursuri de calificare sustinute prin consilierea si sprijinul financiar necesar initierii, dezvoltarii si promovarii unui atelier de productie a articolelor mestesugaresti.

Cele doua proiecte intitulate “Atelierul de mestesuguri”, finantate de Fondul Social European prin POSDRU, Axa Prioritara 5.2, se afla in derulare incepand cu lunile februarie - aprilie 2011 pana in ianuarie - martie 2014, beneficiarii fiind somerii, persoanele casnice sau care isi cauta un loc de munca, cei care practica agricultura in gospodarie pentru consum propriu si mestesugarii.

„In prezent, slaba sustinere din partea institutiilor guvernamentale cu competente in domeniu, ii indeparteaza pe tineri de mestesuguri si, astfel, arta populara e in pericol sa se stinga o data cu cei care ii stapanesc tainele. Prin proiectele „Atelierul de mestesuguri”, desfasurate in regiunile Sud – Vest Oltenia si Transilvania de Nord, ne-am propus sa dam un suflu nou traditiei mestesugaresti”, a declarat doamna Claudia Tokacs, Specialist Comunicare pentru cele doua proiecte.

Activitati

In cadrul proiectului, 216 mesteri olteni si ardeleni au urmat cursuri de specializare si au obtinut calificarea in tesatorie manuala, cu acreditarea Autoritatii Nationale pentru Calificari. In cea de-a doua etapa a proiectului, organizatorii s-au axat pe dezvoltarea competentelor antreprenoriale. Astfel, in vara anului 2013, 326 de artizani din cele doua regiuni au fost certificati in antreprenoriat, dobandind informatii pretioase despre contabilitate primara, marketing si vanzari sau inregistrarea si protectia marcii de artizanat.

Dupa sustinerea examenelor, mesterii au avut ocazia sa isi demonstreze maiestria si in administrarea unei mici afaceri, dezvoltand, in cadrul unor concursuri regionale, planuri de afaceri care urmareau deschiderea sau modernizarea unui atelier de mestesuguri. Mesterii castigatori, 66 la numar, au primit de la World Vision Romania premii in valoare de 324.000 de lei.

Concomitent, in cursul anului 2013, in satele Copaceni (jud. Valcea), Breasta (jud. Dolj) si Vitomiresti (jud. Olt) si in judetul Cluj la Mera, Sandulesti si Baisoara, mestesugarii din proiect au fondat 6 asociatii profesionale ale mesterilor, in scopul unei mai bune reprezentari a intereselor lor.

In vara lui 2013, in comunitatile rurale Argetoaia, judetul Dolj, si Dezmir, judetul Cluj, peste 40 de mesteri participanti la proiecte au inceput lucrul in doua ateliere – pilot, amenajate prin proiect. La sediile World Vision Romania din Ramnicu Valcea si Cluj - Napoca si la Liceul Ucecom din Craiova, au fost infiintate 3 Centre de Informare si Consiliere pentru Mestesugari, unde acestia pot beneficia de consultanta pentru dezvoltarea afacerilor si pot primi informatii despre sursele de finantare si calendarul targurilor de artizanat din Romania.

Una dintre cele mai apreciate componente ale celor doua proiecte o constituie catalogul “Targul de la sat”www.targuldelasat.ro, lansat in octombrie 2013. Acesta reprezinta prima baza de date publica a mesterilor din Oltenia si Transilvania de Nord, oferind posibilitatea vizitatorilor de a viziona si achizitiona obiectele lucrate de acestia.

Ambele proiecte se afla acum in ultima etapa, iar in lunile urmatoare va fi finalizata inscrierea mestesugarilor pe platfoma “Targul de la sat” si vor fi prezentate obiectele lucrate de ei in cadrul unor expozitii organizate in pensiuni rurale din cele doua regiuni vizate – cate zece pentru fiecare zona.

In viitor, organizatorii isi propun sa extinda activitatile la nivel national, in cadrul unui proiect strategic a carui implementare depinde de evaluarea pozitiva si aprobarea documentatiei depuse in cadrul POSDRU.

„Oamenii din <<Atelierul de mestesuguri>> au avut bucuria sa redescopere si sa intareasca legatura cu cei asemeni lor. Datorita cursurilor de tesatorie au renascut sezatorile. Femeile, cele mai numeroase intre beneficiari, si-au reamintit ca, in timpul lor de fiecare zi, pe langa ingrijirea celor mici si a gospodariei, pot gasi vreme si pentru ceva care le face placere si, mai mult decat atat, le aduce o satisfactie imediata si un venit potential. Artizanii au primit sansa de a cunoaste si invata tehnici si modele noi de la colegii de breasla pe care pana acum nu-i cunosteau. Mesteri uitati de ceva vreme s-au vazut in fata camerelor de luat vederi si au resimtit bucuria de a fi apreciati”, ne-au marturisit organizatorii, indemnandu-ne totodata sa vizitam Targul de la Sat pentru a-i cunoaste mai bine pe beneficiarii acestor proiecte.

Pentru mai multe detalii despre proiecte, click aici si aici.

Marian Damoc,
www.proiecte-structurale.ro