Molipseste-te si tu… cu spiritul inovator al lumii universitare medicale din Iasi!

 Astazi, informatia atat de voluptoasa si de accesibila ne invita practic la activarea unui proces de imbunatatire a modului in care traim, lucram sau invatam. Cunoasterea si invatarea au depasit nivelul imperativ si au devenit pentru unii o necesitate, pentru altii o pasiune. Sistemul educational romanesc, desi nu atinge un nivel de informatizare ridicat asemeni Occidentului, in ultimii ani a inregistrat un progres semnificativ prin promovarea unei abordari inovatoare care sa tina locul metodelor clasice de invatare.

Informatia si inovarea – caracterizeaza sistemul de invatamant medical promovat de Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi, universitate care a devenit un promotor al informatizarii prin implementarea celei mai complexe platforme de e-learning din universitatile de medicina din Romania. Proiectul “Platforma de e-learning pentru studenti, masteranzi, doctoranzi si rezidenti la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa”din Iasi” finantat prin POSCCE, Axa 3, DMI 3.2., Op 3.2.3. a schimbat radical lumea universitara medicala de la Iasi. “Devenise de-a dreptul vital un sistem unitar de gestiune a resurselor IT din universitate, iar cresterea numarului de studenti si a complexitatii activitatilor lor a facut sa devina imperiosa renuntarea la administrarea rezultatelor invatarii pe hartie.”  a declarat pentru www.proiecte-structurale.ro d-na Daniela Drugus, responsabil financiar al proiectului.

Platforma creata prin proiect a devenit un campus virtual accesat de peste 15.000 de utilizatori : studenti, masteranzi, doctoranzi, rezidenti, profesori si personal administrativ. Riguros structurata, utilizatorii beneficiaza de multiple facilitati:
  • Acces la biblioteca virtuala care inglobeaza 39.095 de materiale cu continut educational dinamic, cursuri si teste;
  • Acces la catalogul on-line: note si absente;
  • Acces la un sistem de comunicare printr-un server de e-mail pentru 10.000 de utilizatori;
  • Sistem de videoconferinta utilizat pentru comunicarea cu reprezentantii altor universitati de medicina din tara si din strainate;
  • Acces la informatii publice UMF Iasi;
  • Acces la sectiunea administrativa- management scoala si studenti.
In fapt, proiectul “a permis extinderea (virtuala) a salii de curs in interiorul campus-urilor studentesti, a caminelor, acasa si la serviciu, ceea ce a adus beneficii tuturor celor implicati in procesul de invatamant: studenti si cadre didactice”, sustine cu satisfactie d-na Drugus.

Platforma www.umfiasi.ro este explorata in fiecare zi si pe masura ce interesul fata de aceasta creste, i se gasesc multiple intrebuintari care contribuie la cresterea calitatii informatiilor primite de cei care trec pragul Universitatii. Drept urmare, fiind cea mai cosmopolita universitate din Sud-Estul Europei cu studenti din 84 de tari, ceremonia oficiala de deschidere a anului universitar 2013-2014 va fi transmisa online prin intermediul platformei pentru prietenii si familiile studentilor straini.

Proiectul finantat prin POSCCE nu numai ca s-a dovedit a fi un real succes, depasind cu mult indicatorii stabiliti, dar reprezinta si un prim pas in drumul catre inovare. “Universitatea doreste extinderea acestui proiect prin accesarea altor linii de finantare care sa contribuie la dezvoltarea platformei de e-learning prin introducerea de continut interactiv si teste MCQ pentru disciplinele radiologie dentara, cardiologie, dermatologie, urologie, histologie etc.”  a afirmat dna Drugus.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Iustina Dima,
www.proiecte-structurale.ro