Molipseste-te si tu …cu spirit inovator si dorinta de a proteja mediul!

Becul, motorul sau internetul sunt inovatii care ne-au schimbat radical viata. Atat de mult incat ne este greu sa ne imaginam cum am trai fara ele. Aparitia lor se datoreaza unor persoane cu spirit inovator, care au reusit sa transpuna descoperirile stiintifice in obiecte utile in viata de zi cu zi. In ciuda beneficiilor evidente, utilizarea lor excesiva in procesul industrial a afectat in mod negativ mediul. Acest lucru a dus la incercarea de a produce tehnologie care sa fie cat mai putin daunatoare naturii. In aceste conditii, firma Enviroscopy, formata din oameni pasionati de protectia mediului si de cercetare in egala masura, a decis sa se avante in incercarea de inova si de a transpune in procesul de micro-productie o tehnologie prietena mediului inconjurator.

Procesul de cercetare nu este unul facil, transpunerea inovatilor in tehnologie care sa poata fi utilizata la nivel industrial este si ea dificila, iar necesitatea permanenta de a proteja mediul face ca intreg procesul sa fie si mai complex. Insa cei de la Enviroscopy nu s-au lasat descurajati. Au accesat fonduri structurale in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si au inceput un proiect care presupune cercetarea si adaptarea rezultatelor obtinute astfel incat acestea sa poata fi utilizate in micro-productie. Proiectul lor, numit “Cercetarea, dezvoltarea si implementarea in micro-productie a unor produse inovatoare de sisteme LIDAR pentru monitorizarea 3D a aerosolilor, norilor si vaporilor de apa”, si-a propus sa incurajeze cercetarea la nivelul Romaniei prin crearea de brevete si sustinerea cercetarii academice (elaborarea unor lucrari de disertatie si teze de doctorat), sa dezvolte infrastructura de cercetare existenta, sa contribuie la specializarea si formarea personalului stiintific, sa creasca transferul de rezultate din procesul de cercetare in micro-productie, ceea ce ar duce si la promovarea, la nivel international, a unor noi produse, cu valoare adaugata, dar si sa creasca numarul de locuri de munca asigurat de firma si sa mareasca gradul de ocupare a personalului deja existent.

La baza acestui proiect au stat o strategie de dezvoltare durabila, care prevede parteneriate cu universitati din regiunea Nord-Est, in cadrul carora studentii vin in stagii de practica, crearea unor structuri proprii de cercetare si dezvoltare a tehnologiei, crearea de noi locuri de munca si, astfel, reducerea migratiei fortei de munca. Justificarea acestui proiect este, prin urmare, bazata pe trei piloni:
• oferirea unui produs inovativ cu inalta valoare tehnologica adaugata, “made in Romania”
• crearea unui cadru in care pot fi dezvoltate noi locuri de munca pentru expertii romani din tara si din strainatate
• dezvoltarea continua si viabila a IMM-ului prin utilizarea rezultatelor obtinute in urma cercetarii si a inovarii tehnologice.


A fost dezvoltata o tehnologie noua, ESY LIDAR, care imbunatateste sistemele de monitorizare a parametrilor de mediu si de evaluare-gestionare a riscului, oferind o monitorizare de tip 3D ce aduce informatii noi care privesc reducerea poluarii sau managementul riscului. Astfel, se ajunge la cresterea calitatii vietii prin evaluarea mai exacta a riscurilor poluarii, a previziunilor meteorologice sau de ameliorare a eficentei luptei anti-grindina si de stimulare a precipitatilor.

In urma implementarii proiectului au fost efectuate cheltuieli de 1.299.127 lei din fonduri nerambursabile, din care 462.000 au fost cheltuiti anual in procesul de cercetare-dezvoltare, au fost create trei noi locuri de munca, iar alte sase au fost mentinute, s-au realizat o teza de doctorat si trei lucrari de disertatie si licenta, iar doi specialisti romani care lucrau in strainatate au fost convinsi sa se intoarca in tara.

Deci, avem: oameni dispusi sa cerceteze si sa inoveze, firme dispuse sa introduca inovatiile in procesul de micro-productie si o tehnologie noua, la standarde inalte, dezvoltata in Romania si prietenoasa cu mediul. Asteptam ca rezultatele pe termen lung sa fie pe masura!

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Anca Ciochina,
www.proiecte-structurale.ro