Molipseste-te si tu cu … perseverenta si determinarea unor eroi mitologici!

„Aveam nevoie de un element catchy din cultura sau mitologia estica. Dupa cateva incercari, l-am gasit!”, povesteste fostul agent secret Tony Mendez pentru site-ul CIA, referindu-se la numele unei operatiuni de salvare a 6 ostatici din Teheranul anului 1979. Dupa mai bine de 30 de ani, numele operatiunii este cunoscut de toata lumea datorita filmului „Argo”, productie care a castigat recunoasterea criticilor si a publicului larg.

Argo este corabia din mitologia greaca cu ajutorul careia Iason calatoreste impreuna cu alti 50 de eroi pe ape spre Colhida(tinut pe tarmul Marii Negre) in cautarea Lanii de Aur. Expeditia argonautilor este anevoioasa si se pare ca au ratacit si pe ape/pamant romanesc. Aparent, Moirele - zeitele destinului, i-au purtat si prin salbaticia tarmului estic al Pontului Euxin, in Dobrogea de astazi.

Pentru ca frumusetea acestei zone din Romania nu se limiteaza nicidecum la agitatia, zgomotul si zarva din statiunile de la malul marii, Primaria Istriei a pus la cale un proiect de promovare turistica care valorifica un traseu turistic inedit. Proiectul finantat prin intermediul Programului Operational Regional te poarta „Pe urmele argonautilor” pe traseul turistic Constanta – Istria – Cheile Dobrogei. Prin proiect s-au editat pliante si brosuri care prezinta Rezervatia Biosferei Delta Dunarii – Grindul Chituc, Grindul Lupilor, Complexul lagunar Razim-Sinoe, Rezervatia ornitologica Histria-Sinoe, Refugiul ornitologic Corbu-Nuntasi-Histria, Cheile Dobrogei, Gura Dobrogei, Masivul Geologic Cheia, Situl arheologic Cetatea Histria, Biserica “Sf. Nicolae” din satul Istria, Pestera Sfantului Ioan Casian si Manastirea Sf. Ioan Casian.

Materialele de promovare au fost trasmise catre toate muzeele din Regiunea Sud-Est si catre agentii de turism din 40 de judete din Romania, inclusiv Municipiul Bucuresti. De asemenea, materiale de promovare au fost diseminate si in cadrul targurilor si expozitiilor prin intermediul Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunarii.
Mai mult, turistii pot afla informatii despre aceasta zona deosebita prin intermediul unui film de prezentare si pot vizita virtual cetatea Histria reconstituita 3D. Toate informatiile despre locatiile promovate se gasesc si pe site-ul nou creat prin proiect, www.histria-cheiledobrogei.ro.

Proiectul trezeste la viata povesti de demult ale unor personaje mitice si vine in sprijinul turistilor pasionati de ecologie si de descoperirea unor obiective noi, incarcate de istorie. Ahoy!

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Raluca Preluca,
proiecte-structurale.ro