Molipseste-te si tu … cu perfectionismul celor care salveaza mii de vieti!

Se iau un om cu fler si intuitie, un om cu multa pasiune, un filantrop, un om de comunicare, dar si un om de stiinta, un buchisit, un profesionist, un om mereu atent si responsabil, se adauga un antreprenor si se tabacesc bine. Rezultatul? Un medic de succes.

Mai sus avem ingredientele pentru un rezultat reusit, dar nu avem reteta. Educatia continua in domeniul de specializare ales e canonica in ceea ce priveste medicii, dar pe langa numeroasele competente hard pe care medicii si le dezvolta prin intermediul instruirii clasice, le sunt necesare deopotriva si competente soft.

Inainte de toate, sa nu uitam ca medicul este om si ca (scuzati truismul) este supus greselilor. Doar ca, urmandu-si vocatia, medicul profeseaza in singurul domeniu unde cuvantul greseala a fost tradus printr-un cuvant aparte: malpraxis. Gravitatea producerii unei erori in actul medical este evidenta.

Asa ca, avand in vedere ca e mai usor sa previi decat sa tratezi, Medright Experts, impreuna cu partenerii sai, contribuie astazi la reteta medicului de succes: organizatia a obtinut finantare prin POSDRU 2007-2013, DMI 3.2. Formare si sprijin pentru intreprinderi si angajati pentru promovarea adaptabilitatii, pentru proiectul „DOCTORI in servicii medicale de calitate”, proiect care isi propune sa dezvolte, la nivel national, un sistem unitar, eficient, modern si integrat de formare profesionala continua si consultanta in domeniul prevenirii si managementului situatiilor de malpraxis si al managementului institutional.
O analiza realizata in 2007 a indicat faptul ca specialitatile cele mai expuse riscului de malpraxis sunt chirurgia, anestezia si terapia intensiva, obstetrica-ginecologia si stomatologia. Prin urmare, prin intermediul proiectului care se va finaliza in iulie 2013, aproape 4000 de doctori din aceste specializari vor invata in cadrul a 200 de cursuri dedicate cum sa se fereasca de acest risc.

Concret, medicii invata despre:
  • noul pachet legislativ aplicabil domeniului medical si interpretarea acestuia,
  • tehnicile de evitare a asumarii raspunderii civile profesionale,
  • respectarea drepturilor pacientilor si
  • protejarea medicilor impotriva acuzatiilor de malpraxis.

Mai mult, pentru ca asa cum am aratat mai sus, medicii trebuie sa fie si buni antreprenori (atunci cand au un cabinet propriu sau cand administreaza o sectie clinica), in cadrul proiectului s-au organizat si cursuri de Dezvoltarea Competentelor Antreprenoriale si Formare de Formatori(pentru asigurarea multiplicarii rezultatelor).

Dr. Andrei Nanu, initiatorul si managerul proiectului „DOCTORI in servicii medicale de calitate”, a primit Premiul Medica Academica al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania pentru educatie medicala continua, premiu care recunoaste inca o data relevanta proiectului pentru societatea medicala din Romania.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici.

Raluca Preluca,
proiecte-structurale.ro