Molipseste-te si tu cu … gandirea intreprinzatoare a locuitorilor satelor si comunelor romanesti!

Pentru cei care au crescut mesterind in livezi cu bunicii la tractoare si alte masini, pentru cei care stiu ca dintr-un trunchi de copac batran si o dalta iese o barna trainica, pentru cei care sunt muncitori si mirajul marilor orase sau al occidentului inca nu i-a atras, Uniunea Europeana le pune fonduri la dispozitie pentru ca ei sa isi castige existenta in tihna si pitorescul satului romanesc. Cu determinare si seriozitate, locuitorii mediului rural pot sa isi puna la punct ateliere mecanice, sa deschida dulgherii sau sa infiinteze diverse micro-intreprinderi, toate cu bani comunitari.

Din pacate, viata linistita de la tara are uneori si inconveniente. Nu intotdeauna informatiile despre posibilitatile de finantare ajung in timp util la urechile potentialilor beneficiari si, in cazul in care ajung, se intampla de multe ori ca simpla mentionare a „Ghidului Solicitantului” sau a „criteriilor de eligibilitate” sa inhibe locuitorii din sate. De aceea, Asociatia Comunelor din Romania impreuna cu partenerul Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG implementeaza un proiect care vizeaza transmiterea de informatii practice privind dezvoltarea competentelor antreprenoriale(DCA) si managementul proiectelor la nivelul locuitorilor comunelor, prin derularea unor programe de formare profesionala si prin promovarea culturii antreprenoriale in zonele rurale, sustinute de o retea nationala de mentori-formatori si de nuclee regionale de resurse. Proiectul „Comuna, promotor al dezvoltarii spiritului antreprenorial in mediul rural” a demarat in 2010 si este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Concret, in cadrul proiectului, 42 de someri, angajati sau manageri din mediul rural au beneficiat de instruire profesionala in dezvoltarea competentelor antreprenoriale, management de proiect si formare de formatori. Astfel, toti au devenit mentori formatori la nivel regional si au participat la instruirea in DCA a 106 persoane (promotori de dezvoltare comunitara) care fac parte astazi din 7 retele regionale pentru promovarea de oportunitati antreprenoriale in mediul rural in cadrul fiecarei regiuni de dezvoltare. Mentorii formatori si promotorii de dezvoltare comunitara sunt cei care, in mod voluntar, gestioneaza 44 de Puncte Judetene de Informare, puncte prin care se acorda asistenta si se furnizeaza informatii despre surse de finantare si exemple de succes locuitorilor din mediul rural.

Cursurile de dezvoltare a competentelor antreprenoriale au continuat si la nivel inter-judetean, organizandu-se sesiuni de instruire la fiecare doua judete. Urmare a acestor sesiuni de instruire, 376 de noi persoane care au elaborat planuri de afaceri, au dobandit certificare in domeniu. Dintre toti cei 482 absolventi ai cursurilor de dezvoltarea competentelor antreprenoriale, au fost selectati 86 (cu cele mai bune planuri de afaceri) care au participat mai apoi la cursuri regionale de management de proiect. 19 dintre cursanti cu idei de activitati eligibile pe diverse linii de finantare au beneficiat de consultanta din partea expertilor din proiect pentru redactarea unor cereri de finantare si depunerea lor in cadrul apelurilor din a doua parte a anului trecut. Pana la finalul proiectului se estimeaza ca cel putin 35 dintre cursanti vor depune cereri de finantare.

„Cu siguranta afacerile de succes pot sa coboare din turnurile de sticla din marile orase si sa se desfasoare in medii mult mai prietenoase, in spatiul rural. Prin proiect, ne-am propus sa dam o mana de ajutor dezvoltarii antreprenoriale in comune, sa aducem informatia mult mai aproape de cetatenii interesati si sa construim competentele necesare gestionarii unei afaceri in satele si comunele din toate judetele tarii. Rezultatele demersului nostru sunt imbucuratoare, la sediul Asociatiei sosind cereri de organizare a noi sesiuni de instruire pe aceste teme. Pe baza solicitarilor, vom organiza in lunile urmatoare cursuri de management de proiect pentru inca 30 de persoane si cursuri de perfectionare de scurta durata in competente antreprenoriale pentru inca 60 de persoane”, ne-a declarat Adrian Miroiu-Lamba, managerul proiectului.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Dragos Jaliu,
Structural Consulting Group
proiecte-structurale.ro