Molipseste-te si tu… cu farmecul Craciunului autentic bucovinean!

In luna lui Undrea, toti gospodarii din Bucovina nu mai prididesc cu treaba: cei mici incep luna cu aranjatul ghetutelor in asteptarea lui Mos Nicolae, barbatii destoinici taie porcii de Ignat, femeile casei pregatesc racituri, galuste, tochituri sau cozonaci cu mac. Craciunul, Anul Nou si Boboteaza sunt primite asa cum se cuvine, cu pregatiri din timp: sarbatorile incep din Ajunul Craciunului, odata cu primele voci de copii iesiti la colindat pe ulitele pline de omat ale satelor.

Toti fiii Bucovinei au crescut cu muzica trompetei si a cinelului care impodobeste Malanca, traditie prin care, in seara Sfantului Vasile sau Anul Nou, cete de tineri costumati in capre, ursi, doctori, caiuti, mosnegi si babe, caldarari, draci, turci, imparati, tigani, miri si mirese dau din poarta in poarta adevarate spectacole de teatru popular in zgomote de buhai si biciusti, urandu-le gospodarilor belsug si sanatate in noul an.
Pentru ca bucovinenii sunt oameni darnici si primitori, ei impart cu voie buna culoarea, muzica, miresmele si savoarea Sarbatorilor de Iarna din Bucovina. De cativa ani, primesc in casele lor din ce in ce mai multi oaspeti veniti din toate colturile tarii si ale lumii multumita promovarii realizate prin proiectul „Craciun in Bucovina”. Din 2010, din Radauti in Vatra Dornei si din Sucevita in Malini, au loc spectacole de colinde si uraturi si parade ale mastilor si traditiilor din Bucovina sub cupola proiectului implementat de Consiliul Judetean Suceava si finantat prin Programul Operational Regional. Proiectul a demarat in septembrie 2010, a avut durata de un an si a bucurat peste 18000 de turisti care au vizitat judetul Suceava.
Prin proiect s-au organizat un Targ de Craciun in Suceava, unde vizitatorii au avut ocazia sa guste bucate traditionale bucovinene, un Festival al datinilor de iarna in 9 localitati sucevene, plimbari cu batrana mocanita in Gura Humorului si plimbari cu trasuri trase de cai. Tot prin proiect s-au realizat si difuzat spoturi publicitare la nivel national si s-a creat pagina web a acestuia, ceea ce a contribuit la o crestere a numarului de turisti in municipiul Suceava cu 23% in anul 2010, fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Chiar daca proiectul a vizat organizarea doar a primei editii a manifestarilor dedicate datinilor de Craciun din judet, festivitatile au continuat si in anii urmatori. In 2011, spectacolele s-au extins la 27 de localitati, iar iarna aceasta colindele si spectacolele traditionale de sarbatori pot fi urmarite in 60 de sate si orase din judetul Suceava. Autoritatile promit ca pentru cel putin inca 3 ani sa organizeze activitati sub sloganul „Craciun in Bucovina”.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Raluca Preluca,
www.proiecte-structurale.ro