Molipseste-te si tu cu… energia ropotului raurilor de la munte!

De la 1 iulie 2011 si pana in prezent, fie iarna, fie vara, au urcat pe scenele tarii noastre numerosi artisti asteptati de mii de romani: Judas Priest, Bon Jovi, Deftones, Within Temptation, Scorpions, Motorhead, Guns n`Roses, Machine Head, Placebo, Lady Gaga, Red Hot Chilli Peppers, Depeche Mode si ei vor fi urmati in curand de Deep Purple, Sting si de legendarul Roger Waters. Pe noua Arena Nationala am primit vizita Chelsea, Barcelona, Olanda si ne-am bucurat de multe derby-uri in nocturna. Acest articol este scris si citit gratie unui monitor luminos. Ce au toate aceste imprejurari in comun? Toate au avut nevoie de cel putin o priza. Si de deplasarea dirijata a purtatorilor de sarcina. De curent electric, vasazica.

Termocentrale gigant, centrale nuclear-electrice, geotermale, hidroelectrice, solare si eoliene lucreaza in fiecare zi pe tot teritoriul tarii pentru a ne asigura necesarul energetic. De la 1 iulie 2011 si pana in prezent, la reteaua nationala de distributie a curentului electric contribuie la capacitate optima si 3 microhidrocentrale de la Voineasa, judetul Valcea, care fructifica in sistem „cascada” potentialul hidraulic al raului Manaileasa. Construite in perioada 1984-1987, microhidrocentralele au ajuns in 2006 intr-o stare avansata de uzura fizica.

In anul 2006, in urma procedurii de licitatie publica deschisa cu strigare, organizata de catre S.C. Hidroelectrica S.A., S.C. Romelectro S.A. a devenit proprietarul celor trei microhidrocentrale, asumandu-si prin contractul de vanzare-cumparare angajamentul ca in intervalul de 7 ani sa finanteze si sa execute un plan de reabilitare si retehnologizare.

Profitand de oportunitatile de finantare oferite de Uniunea Europeana, importantul jucator pe piata energiei a aplicat si a obtinut finantare prin POSCCE, DMI 4.2. Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi pentru proiectul Reabilitare si retehnologizare microhidrocentrale (MHC) Voineasa.
Proiectul complex de reabilitare si retehnologizare a avut un buget de aproape 9 milioane de lei, din care aproximativ 3,5 milioane de lei au fost acoperite din finantarea nerambursabila reprezentand investitii care sa asigure implementarea celor mai inalte standarde de mediu si eficienta la nivelul instalatiilor. S-au realizat, printre altele, dezafectarea completa a echipamentului hidro-mecanic si hidro-electric principal din cele trei microhidrocentrale si construirea unor noi capacitati de productie pe amplasamentele existente, utilizand tehnologie moderna. De asemenea, au fost prevazute sisteme de captare a apei pe timp de iarna cand se formeaza pod de gheata. Mai mult, transmiterea datelor la distanta se realizeaza astazi prin fibra optica pana la dispeceratul din MHC Voineasa I asigurandu-se astfel prelucrarea acestor date in timp real de catre personalul de exploatare.

„Programul de retehnologizare a condus la exploatarea optima a potentialului hidroenergetic al raului Manaileasa, contribuind la atingerea tintelor asumate de Romania in ceea ce priveste cresterea procentului de energie produsa din surse regenerabile in urmatorii ani. Aceasta investitie este in linie cu abordarea moderna de dezvoltare a sistemului energetic, incurajand valorificarea resurselor energetice „verzi” la nivel local”, ne-a povestit Andra Tarnea, corporate communication manager al Romelectro.
Din cele aproape 250 de microhidrocentrale care se aflau in portofoliul Hidroelectrica la inceputul anilor 2000, peste 80 au fost deja vandute investitorilor privati. In aceasta vara si restul de 160 vor fi vandute prin licitatii deschise pentru a se asigura rentabilizarea lor, eficientizare care necesita sume importante de care Hidroelectrica nu dispune. Pentru evitarea oprobriului, noii intreprinzatori vor trebui sa respecte prevederi stricte de mediu, iar daca isi doresc sa acceseze fonduri europene pentru sprijinirea investitiilor lor, vor fi nevoiti sa astepte noua perioada financiara.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici.

Raluca Preluca,
proiecte-structurale.ro