Molipseste-te si tu cu... determinarea functionarilor de a contribui la redarea stralucirii unui domeniu de traditie

”Secerisul din acest an adeverea socotelile lui Moromete: recolta avea sa fie foarte bogata. Niculae era grozav de vesel, surorile lui pareau ca se impacasera cu plecarea oilor, iar mama era tare bucuroasa de un seceris asa bogat”. Cuvintele lui Marin Preda evoca o epoca pitoreasca a agriculturii romanesti, cand oamenii lucrau pamantul in familie si tot impreuna isi cresteau animalele. O epoca in care, desi pitoreasca, hazardul avea un rol important in rezultatele productiei agricole.

50 de ani mai tarziu, lucrurile se schimba. Politicile in domeniul agriculturii devin din ce in ce mai complexe, nivelul de implicare al autoritatilor creste, 27 dintre statele batranului continent impart astazi prevederile unei Politici Agricole Comune create sa vina in sprijinul agricultorilor si sa compenseze pentru neajunsurile naturale.

O parte importanta in implementarea politicilor agricole o au oamenii care le administreaza. Departe de simplele indatoriri de colectare a ”fonciirii” pe care le avea antipaticul Jupuitu` , astazi functionarii din Ministerul Agriculturii sprijina proiecte complexe ale unor fermieri cu viziune, administreaza fonduri europene de peste 10 miliarde de euro, pregatesc strategii si programe de dezvoltare rurala pe termen lung. In acelasi timp, trebuie sa ramana la curent cu legislatia din alte domenii conexe, sa fie in pas cu abordarile moderne in managementul proiectelor si sa gestioneze o institutie cu traditie.

Pentru a le veni in ajutor, Uniunea Europeana pune la dispozitia autoritatilor din Romania finantari din Fondului Social European prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013 pentru activitati care sa le dezvolte abilitatile de gestionare a politicilor publice. Un astfel de proiect este “DA pentru MADR – Dezvoltam aptitudini pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale” - derulat pe o perioada de 18 luni si incheiat in decembrie 2012.

Prima etapa a vizat dezvoltarea capacitatii Unitatii de Management a Proiectului, ceea ce a creat premisele asigurarii unei implementari fara cusur a activitatilor. Pornind de la o analiza a nevoilor de dezvoltare a capacitatii administrative a MADR, in cadrul proiectului s-au organizat deplasari pentru echipa de proiect la doua seminarii sustinute de Institutul European de Administratie Publica la Barcelona si Dubrovnik pe tema Analizei Cost – Beneficiu, un instrument necesar in evaluarea oricarui proiect.
Una dintre cele mai importante componente ale proiectului a fost cea cuprinsa in etapa a IIa: Formarea profesionala. In cadrul proiectului s-a realizat o analiza a nevoilor de formare reale ale resurselor umane din MADR, s-a dezvoltat mai apoi o strategie de formare a personalului pentru perioada 2012-2015 si, in continuare, s-au derulat 6 module de pregatire pentru 160 de angajati pe temele managementului de proiect, achizitiilor publice, formarii de formatori si Politicii Agricole Comune. Prin participarea la sesiunile de instruire, cei 160 de participanti au dobandit cunostinte in domenii specifice, iar 25 dintre ei au devenit multiplicatori certificati de informatie, obtinand diplome recunoscute de Autoritatea Nationala de Calificari in domeniul “Formarii de Formatori”.

Pentru ca a fi inteligent presupune a te folosi si de inteligenta altora, 15 persoane din MADR au beneficiat de schimburi de experienta cu Ministerul Mediului Inconjurator, Rural si Marin din Spania si cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Polonia. Astfel, angajatii Ministerului Agriculturii din Romania au participat la discutii cu omologii lor din doua tari pentru care agricultura, similar tarii noastre, ocupa un loc important, schimburi de experienta care s-au finalizat cu elaborarea unui Manual de bune practici care a fost diseminat la nivelul intregii institutii. De asemenea, informatii relevante in domeniu pot fi consultate de angajatii MADR prin accesarea noii-create biblioteci virtuale care contine linkuri catre materiale si jurnale electronice din domenii relevante: dezvoltare rurala, PAC, integrare europeana, management de proiect etc.
”DA pentru MADR" - primul proiect de acest fel din cadrul MADR- a reprezentat o adevarata provocare pentru noi , foarte multa munca, uneori si perioade stresante, dar acum, dupa un an si jumatate, timp in care ceea ce am "visat" s-a transformat in rezultate putem spune:"DA", a meritat! Intreg efeortul este recompensat atunci cand, experienta si informatiile dobandite in urma implementarii proiectului sunt deja valorificate in implementarea a altor 4 proiecte finantate din FSE prin PODCA, iar colegii si superiorii ne felicita si ne multumesc pentru activitatea depusa”, ne-au marturistit cu entuziasm Dana Gafitianu si Aida Slav, responsabile de implementarea, monitorizarea si evaluarea proiectului.

Raluca Preluca,
www.proiecte-structurale.ro