Molipseste-te si tu... cu determinarea femeilor de a avansa in cariera!

Cu totii ne reamintim de orele de istorie adresate emanciparii femeilor, unde invatam despre lupta acestora pentru depasirea dezavantajelor economice si politice. Pe vremuri existau persoane puternice care militau singure pentru acest ideal, precum Ottilie Hoffmann si Simone de Beauvoir. Din fericire, finantarile disponibile in prezent prin fondurile structurale si de coeziune permit derularea unor actiuni consistente si de amploare pentru incurajarea egalitatii de sanse intre femei si barbati.

SC Ferom Training SRL in parteneriat transnational cu AFEDES (Spania) au derulat in perioada octombrie 2010 – septembrie 2013 proiectul “Femei 2010”, finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritara 6 - Promovarea incluziunii sociale, DMI 6.3 - Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii.

Ideea proiectului s-a nascut ca urmare a problemelor identificate in societatea actuala. Inca se manifesta tendinta ca femeile sa ocupe un loc secundar fata de barbati in viata profesionala, in ceea ce priveste ascensiunea in cariera si nivelul de salarizare si chiar si in viata personala sau de familie, aspect ce deriva in principal din educatia primara si din lipsa de informare. Astfel, proiectul a vizat sprijinirea femeilor si persoanelor vulnerabile pentru identificarea unor locuri de munca potrivite formarii si experientei pe care le detin si informarea si constientizarea asupra drepturilor acestora,“ au declarat cei de la Ferom Training SRL.


Formare si informare pentru locuri de munca si afaceri


Actiunile s-au desfasurat in centre regionale din Bucuresti, Timisoara Oradea si Pitesti. Cei din grupul tinta au obtinut informare si consiliere profesionala, sprijin in cautarea unui loc de munca si au primit informatii referitoare la drepturile lor, cu privire la cursurile de formare organizate in cadrul proiectului si consultanta in deschiderea unei afaceri.

S-au derulat patru tipuri de cursuri: IT, competente antreprenoriale, lucrator in comert si modulul de informare si constientizare privind egalitatea de sanse.

“Femeile din grupul tinta au reactionat pozitiv la initiativele propuse de catre expertii proiectului, de exemplu oportunitatea de a infiinta o asociatie. Au fost organizate sesiuni de acordare de consultanṭa pentru infiintarea de asociatii, in cadrul carora au fost discutate aspecte legate de intocmirea statutului şi actului constitutiv, inclusiv asistenta juridica pentru finalizarea demersurilor“, a declarat un reprezentant al beneficiarului.

Bunele practici, diseminate...si premiate!

In cadrul proiectului a fost elaborat si un catalog cu cele mai bune practici in formarea profesionala si crearea de firme mici de catre femei. Scopul acestuia a fost de a evidentia exemplele de bune practici in crearea de firme mici de catre femei, acesta adresandu-se beneficiarilor si a altor actori implicati in activitatile privind ocuparea fortei de munca.

O actiune interactiva a proiectului a fost Concursul Antreprenoriat Feminin prin care planurile de afaceri ale cursantelor au fost evaluate si notate de o comisie de evaluare, desemnata de managerul de proiect, pe baza unor criterii prestabilite.Concilierea vietii profesionale cu viata de familie


In acest sens, au fost oferite servicii de ingrijire a copiilor cursantilor, pe durata desfasurarii formarii. Acestea au presupus activitaţi de recreere şi educare cum ar fi: desene colorate, joc lego şi puzzle, lecturi si alte jocuri educational – recreative.

Prin informarea mamelor cu privire la dezavantajele intreruperii carierei si prin oferirea unui suport real pentru ingrijirea copiilor, s-a incurajat initiativa de a incredinta copiii unor alte persoane in spatii organizate.

Concret, in cadrul proiectului peste 1850 de femei si reprezentanti ai unor grupuri vulnerabile au fost instruiti pentru creşterea accesului pe piaţa muncii, peste 90 de persoane au fost sprijinite in infiintarea unei activitati independente, iar ponderea femeilor care participa la cursuri de formare profesionala si sunt certificate a crescut cu 90% fata de perioada de dinaintea derularii proiectului.

Pentru mai multe detalii, click aici.
Maria-Alexandra Gavrilita
www.proiecte-structurale.ro