Molipseste-te si tu ... cu determinare si fler (micro)antreprenorial!

In secolul 19 romanul se nastea poet, dupa cum sustinea bardul Alecsandri. In primele decenii ale secolului 20, ne rasculam pe ogoare, dar descopeream si industria si, coplesiti de marile razboaie, lucram in uzinele marilor industriasi. Dupa jumatatea veacului am imbracat salopete pe santierele tarii si deveneam socialisti multilateral dezvoltati. Dupa ce la inceputul anilor ‘90 ne-am transformat in negustori pe drumul matasii in bazarele turcesti, noul mileniu vine cu noi provocari si o noua orientare a sperantelor, de data aceasta spre zarile vestice. Romanii s-au nascut antreprenori, se pare, judecand dupa numarul considerabil de cereri de finantare depuse pe liniile deschise pentru sprijinirea micilor afaceri prin intermediul instrumentelor structurale ale Uniunii Europene.

Dezvoltarea regionala este una dintre cele mai importante prioritati ale autoritatilor de la Bruxelles, iar imbunatatirea mediului de afaceri reprezinta un element cheie al strategiei de dezvoltare a tuturor celor 8 regiuni ale Romaniei. Axa 4 din cadrul Programului Operational Regional, prin Domeniul Major de Interventie 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, sustine antreprenorii inovativi si contribuie la consolidarea microintrepinderilor productive, incurajandu-le sa utilizeze noi tehnologii si echipamente, care sa duca la cresterea competitivitatii si productivitatii.

Unul din cele aprope 1700 de initiative finantate prin aceasta axa prioritara este proiectul Utilizarea tehnologiei de varf in serviciile de chirurgie orala al ORAL ART SRL din Constanta. Avand in vedere nevoia continua a cabinetelor stomatologice de a tine pasul cu cele mai noi tehnologii, posibilitatea obtinerii asistentei financiare nerambursabile a venit la momentul oportun. Desi au trecut doi ani de la depunerea cererii de finantare pana la semnarea contractului, beneficiarul nu a fost descurajat de neajunsurile birocratiei si a reusit sa implementeze activitatile asumate si sa atinga indicatorii preconizati.

Astfel, cabinetul a fost dotat cu mobilier si 9 echipamente medicale de ultima generatie, toate supravegheate de un sistem modern antiefractie. Implementarea proiectului cu o durata de 6 luni a creat premisele extinderii activitatii prestate de Oral Art si de creare a 3 noi locuri de munca pentru personal specializat.

Proiectul demonstreaza ca “da, se poate!” si ca antreprenorii romani care sunt harnici si determinati, pot intr-adevar sa isi dezvolte afacerile folosind echipamente cu siglele fondurilor structurale, reusind astfel sa atinga un nivel de dotare si performanta similar colegilor de bransa din oricare alt stat european.

„Prin implementarea acestui proiect, clinica de stomatologie ORAL ART se poate mandri cu o dotare de ultima ora, care inglobeaza tehnologii inovatoare. Camerele intraorale moderne, laserul destinat manoperelor chirurgicale la nivelul cavitatii bucale, microscopul chirurgical, radioviziograful fac posibile toate tipurile de interventii stomatologice, ceea ce contribuie, cu siguranta, la cresterea gradului de satisfactie al pacientilor relativ la modul in care sunt tratati in clinica.” (Cristina Ciote, Manager de proiect)

„O dantura frumoasa, sanatoasa, un zambet perfect, o respiratie placut mirositoare, sunt premise ale increderii in propria persoana, dar si ale aprecierii celorlalti. Starea de sanatate a danturii este foarte importanta, intrucat, daca aceasta se deterioreaza, atrage dupa sine un mare disconfort. Alegerea cabinetului stomatologic este rezultatul increderii acordate medicului stomatolog dar si echipamentelor utilizate de catre acesta: un medic specialist, cu o inalta pregatire profesionala si o aparatura de ultima generatie sunt aspectele cele mai importante de care tinem cont cand optam pentru o anumita clinica. Prin tratamentele oferite, cat si prin masurile stricte de igiena si sterilizare, medicii din acest cabinet au grija de sanatatea orala a pacientilor.”(Rodica Serban, pacient)

„Decizia de a investi a fost luata intr-un moment in care focusul industriei de profil incepe sa se indeparteze din ce in ce mai mult de serviciile medicale stomatologice traditionale. In acest context, gradul sporit de educatie medicala a populatiei, dar si necesitatea inlocuirii tehnicilor dentare traditionale cu tehnici computerizate, de mare precizie, a deplasat interesul medicilor stomatologi inspre aparatura stomatologica asistata de computer.” (Asist. Univ. Drd. Cherana Gioga, Administrator Oral Art SRL)

Raluca Preluca,
www.proiecte-structurale.ro