Molipseste-te si tu… cu daruire pentru munca si pretuire pentru dezvoltare durabila!

Daca am povesti din carti, l-am cita pe Leonardo da Vinci si am zice ca “Legea superioara a existentei este munca creatoare prin care lasam in lume o urma dupa ce nu vom mai fi, o opera care ne prelungeste existenta si dupa moarte.” Daca am vorbi din perspectiva celor peste 11 mii de someri inregistrati in zona muntilor Apuseni, cu siguranta ca accentul ar cadea mult mai mult pe viitorul apropiat. Daca vorbim din punctul de vedere al Uniunii Europene, vom vorbi despre o preocupare continua pentru crearea de locuri de munca, fara a neglija dezvoltarea durabila.

Dar pentru ca un truism vechi de cand lumea dicteaza “Fapte, nu vorbe!”, Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont s-a organizat pentru a obtine finantare europeana pentru a ajuta populatia din mediul rural al Muntilor Apuseni sa isi depaseasca statutul. In cadrul proiectului “Caravana oportunitatilor de ocupare din Muntii Apuseni”, finantat prin POSDRU, peste 660 de persoane in cautarea unui loc de munca, persoane ocupate in agricultura de subzistenta si someri au beneficiat de servicii specializate pentru a-si imbunatati sansele de a-si gasi un loc de munca.

Peste 500 de persoane au urmat programe acreditate in meserii conforme cu directiile de dezvoltare prevazute in planurile strategice judetene: agent de turism-ghid, administrator pensiune turistica, camerista, tamplar universal, operator calculator, frizer – coafor, ingrijitor batrani, lucrator in comert, ospatar-chelner, confectioner-asamblor textile, manager resurse umane. Dupa absolvirea cursurilor, 50 dintre acestia si-au gasit locuri de munca in domeniile in care au fost calificati. Mai mult, in cadrul proiectului a fost acordata consultanta pentru initierea si dezvoltarea unor mici afaceri pentru 90 persoane din mediul rural, afacerile nou create activand in domeniile agroturismului, constructiilor si prelucrarea lemnului.
Prin proiect a fost creata o retea de informare in 25 de primarii din judetele Alba, Cluj si Hunedoara, iar caravana s-a deplasat la numeroase targuri si alte evenimente publice pentru promovarea oportunitatilor de ocupare. Reprezentantii beneficiarului ne-au marturisit ca nu au reusit sa raspunda integral tuturor solicitarilor de formare profesionala, existand o cerere foarte mare de cursuri de calificare Lucrator in Comert si Administrator pensiune turistica. Localitatile care au beneficiat de serviciile caravanei pot fi vizualizate pe site-ul proiectului, la sectiunea “Centre de informare”.

La inceputul proiectului, echipa de implementare isi propunea sa atinga peste 30000 beneficiari directi ai diverselor activitati, iar 36 de luni mai tarziu pot privi cu mandrie la rezultatele ambitioase atinse. Intrebati de www.proiecte-structurale.ro daca ar repeta experienta implementarii unui proiect finantat prin intermediul fondurilor europene, reprezentantii beneficiarului ne-au marturisit ca „Da, am dobandit o experienta si capacitate de organizare superioara la nivelul asociatiei”.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Raluca Preluca,
www.proiecte-structurale.ro