Molipseste-te si tu... cu cercetarile inovatoare ale oamenilor de stiinta

Lumea este intr-o continua si rapida schimbare. Se trece de la o descoperire stiintifica la alta in timp record si ne dam seama ca stiinta si tehnologia sunt principalele „vinovate” de ceea ce numim astazi noile tehnologii. Competitivitatea si-a facut loc si aici pentru ca lumea reala impune practic, o goana spre nou, dar care are in vedere si aspecte economice. Se resimte la nivelul institutelor de cercetare o nevoie acuta de infrastructura de cercetare de prima clasa pentru ca cercetatorii sa-si poata duce la bun sfarsit lucrarile puternic ancorate in sectoarele industriale prioritare.

Desi are o activitate putin vizibila pentru multi dintre noi, rezultatele muncii de la Institutul de Chimie Fizica „Ilie Murgulescu” al Academiei Romane din Bucuresti se regasesc intr-un fel sau altul in viata cotidiana: tratarea apei potabile, a apelor industriale uzate, medicina, surse noi de energie, electronica etc.

INFRANANOCHEM - Modernizarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare in cadrul Institutului de Chimie Fizica „Ilie Murgulescu” al Academiei Romane pentru extinderea cercetarilor interdisciplinare in domeniul nanomaterialelor si nanotehnologiilor este un proiect la fel de complex cum este si titlul. Noi echipamente achizitionate, 6 laboratoare dotate, lucrari publicate in reviste de specialitate, noi teme de cercetare, noi proiecte de cercetare nationale si internationale, tineri angajati in cadrul Institutului reprezinta doar o parte din ce a reusit Institutul de Chimie Fizica „Ilie Murgulescu” sa faca prin proiect.

Dr. Vlad Tudor Popa, manager de proiect al INFRANANOCHEM ne-a povestit intr-un interviu acordat www.proiecte-structurale.ro ce inseamna pentru Institut si mai ales pentru cercetatori acest proiect dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene.

I.S.: Cum s-a nascut ideea proiectului ?

Dr. Vlad Tudor Popa (V.T.P.): Prin vara lui 2007 au ajuns in Institut primele informatii in legatura cu posibilitatea accesarii fondurilor structurale pentru infrastructuri de cercetare. In cadrul programului “IMPACT” au fost depuse 4 proiecte conduse de cercetatori ai Institutului de Chimie Fizica care au trecut prin diverse stadii de evaluare. In momentul in care regula jocului s-a modificat si a intrat in actiune criteriul “un proiect per institutie” s-a hotarat unirea celor patru proiecte initiale intr-unul singur. Cererea de finantare pentru proiectul INFRANANOCHEM, nou creat, impreuna cu noul studiu de fezabilitate realizat au fost depuse in cadrul POS-CCE, DMI 2.2. Investitii pentru infrastructura de CDI, O 2.2.1. Dezvoltarea infrastructurii C-D existente si crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare) la 14.03.2008. In urma evaluarii incheiate la 14.07.2008, proiectul a obtinut 29 puncte, fiind clasat primul la categoria “Materiale, procese si produse inovative”. Contractul de finantare a fost semnat dupa mai mult de 7 luni, la 1.03.2009.

I.S.:Care sunt segmentele noi de cercetare acoperite datorita echipamentelor perfomante achizitionate in cadrul proiectului?

V.T.P.: Exista trei directii de cercetare definite in cererea de finantare si care acum fac parte din activitatea „curenta” a Institutului:

1. Nanomateriale avansate, materiale compozite si multifunctionale cu aplicatii in surse noi de energie, electronica si optoelectronica, cataliza, senzori, dispozitive magnetorezistive, dispozitive hibride (cu 14 teme de cercetare);

2. Sinteza si caracterizarea compusilor de interes biologic si studiul interactiilor bio/ nonbio in regim dinamic si la echilibru cu aplicatii in nanomedicina (drug delivery, nanodiagnostics) si nano-biotehnologii (cu 10 teme de cercetare);

3. Sisteme disperse, straturi subtiri si interfete solid-gaz, solid-lichid si lichid-lichid (cu 9 teme de cercetare).


I.S.:Ce impact a avut proiectul asupra cercetatorilor implicati?

V.T.P.: Pentru cercetatorii formati echipamentele achizitionate reprezinta visul si incununarea carierei. Mare parte din echipamentele achizitionate in 2009 au fost puse in functiune in spatii provizorii pana la amenajarea spatiilor dedicate si au „produs stiinta” chiar in perioada de implementare a proiectului. O problema serioasa a acestei perioade a fost faptul ca cercetatorii nu au facut diferenta dintre un proiect de investitii si unul de cercetare: infrastructura nou-creata a fost in permanenta privita ca un mijloc desi, cel putin in perioada de implementare, ar fi trebuit privita si tratata ca un scop.

I.S. Cati tineri au fost integrati in programele si proiectele dezvoltate de institutul de cercetare? Care este contributia lor efectiva?

V.T.P.: Exodul cercetatorilor tineri, mereu plecati la burse in universitati din vest si mai nou si din est a fost diminuat. Unii dintre ei s-au intors, au scris si au castigat proiecte de cercetare la care lucreaza acum folosind noua infrastructura. Pe langa doctoranzi, pentru proiectele de cercetare castigate in perioada 2011-2012 au fost angajati pana acum 6 tineri debutanti care participa efectiv atat la sinteze de noi compusi si materiale avansate, cat si la caracterizarea acestora cu ajutorul echipamentelor achizitionate in proiectul INFRANANOCHEM.

I.S.:Cate locuri de munca au fost create in cadrul proiectului?

V.T.P.: In contextul situatiei economice precare, Institutul de Chimie Fizica fiind institutie bugetara a pierdut 13 posturi de cercetare si nu a putut angaja 24 de noi salariati (indicatori de realizare neindepliniti). Pe de alta parte, 26 de doctoranzi cu contracte de munca cu durata determinata au beneficiat de aparatura achizitionata in cadrul proiectului. La acestia se vor adauga cei 4 doctoranzi admisi in 2012.

I.S.: Cum contribuie proiectul la dezvoltarea competitivitatii economice?

V.T.P.: Din punctul de vedere al cercetarii fundamentale, obiectul principal al activitatii Institulului, competitivitate inseamna vizibilitate. Au fost publicate pana in iunie 2012, 30 de articole ce au utilizat nemijlocit infrastructura INFRANANOCHEM, dintre care 4 au aparut in anul 2010. A crescut atat factorul de impact mediu al lucrarilor publicate, cat si numarul de citari.

I.S.:Cum a fost continuat proiectul dupa finalizarea finantarii?

V.T.P.: Au fost demarate cercetarile in cadrul a 29 din cele 33 de teme de cercetare aferente proiectului INFRANANOCHEM. Au fost accesate (castigate) 21 de proiecte de cercetare nationale si 15 proiecte de cercetare internationale care implica infrastructura de cercetare nou-creata, depasind cu mult numarul indicatorilor asumati prin proiect. Proiectul a fost tratat timp de 2 ani ca o combinatie si concomitenta de tip implementare – cercetare. Cercetarea, scopul esential al proiectului in viziunea noastra, continua. Componenta „implementare” (un cuvant pretios si bine tocit!) s-a transformat in „aparare” la varii si nebanuite actiuni de control.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Iustina Sacalus
www.proiecte-structurale.ro