Molipseste-te si tu … cu avant de temerar si pretuire pentru bogatiile naturale!

Cutezatori cu rucsaci in spate bat lunga creasta a Muntilor Rodnei de zeci de ani. Pe banda rosie care urmareste „Fagarasii Nordului” de la Pasul Rotunda la Pasul Setref, an de an, iubitori ai aerului curat si ai peisajelor montane isi fac drum printre varfuri semete si lacuri glaciare, mananca afine si merisoare, dorm sub cel mai intesat de stele cer cu putinta, sunt treziti de marmote si isi bucura ochii cu cele mai inflorite pajisti. Sunt iubitori de munte si orice iubitor de munte ii respecta bogatiile naturale si biodiversitatea.

Pentru a contribui la imbunatatirea intelegerii de catre turistii care ajung mai greu in mijlocul naturii si de catre publicul larg a caracteristicilor unui mediu natural unic, precum si pentru a asigura mentinerea biodiversitatii in zona, Consiliul Judetean Maramures in parteneriat cu Regia Nationala a Padurilor – Romsilva Administratia Parcului National Muntii Rodnei(PNMR), implementeaza incepand cu 1 decembrie 2010 proiectul „Masuri de management privind cresterea gradului de informare si constientizare din Parcul National Muntii Rodnei”.
Initiativa (care are o istorie mai veche), este finantata din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Mediu si are printre obiective protectia biodiversitatii prin implementarea sectiunilor cheie din Strategia de Management a Vizitatorilor din Parcul National Muntii Rodnei are include Rezervatia Biosferei PietrosuRodnei cu impact minim asupra conservarii ecosistemelor naturale din zona.

In cadrul proiectului, printre altele, se va realiza un centru de vizitare modern in cea mai inalta trecatoare a Romaniei – Pasul Prislop, centru care va oferi vizitatorilor o imagine a caracterului cultural si natural unic al Parcului National Muntii Rodnei. Centrul va fi dotat cu Ghiduri ale Biodiversitatii, harti ale Parcului, ghiduri cu specii si habitate de interes comunitar si national, precum si cu albume foto cu ecosisteme cu valoare ridicata de conservare. De asemenea, managerul proiectului, doamna Delia Ruzsa din cadrul CJ Maramures, ne-a povestit ca luna viitoare va fi lansat filmul documentar „Conservarea biodiversitatii in PNMR – comuniunea om-natura”.

Parcul National Muntii Rodnei este cel mai mare parc national din tara si adaposteste peste 1100 de specii de plante(de la flori de colt si gentiane, la sangele-voinicului), nenumarate specii de animale (de la rarul cocos de mesteacan la capre negre, marmote, rasi si jderi) si atrage anual din ce in ce mai multi turisti. Proiectul isi propune sa minimizeze impactului vizitatorilor asupra biodiversitatii prin controlul accesului in zonele cu biodiversitate si masuri de management a vizitatorilor, contribuind astfel la atingerea obiectivelor programului european al siturilor ecologice, Natura 2000.

Pentru mai multe detalii despre proiect, click aici

Raluca Preluca,
www.proiecte-structurale.ro

 


Nu ne-ai dat inca "Like" pe facebook? Ne gasesti aici si aici