Molipseste-te si tu… “VINO SI ANTRENEAZA-TE CU NOI!”

ESTI PREGATIT PENTRU MAREA PROVOCARE A PRIMULUI LOC DE MUNCA? VINO SI ANTRENEAZA-TE CU NOI! asa incepe mesajul unui afis lipit inca din 2010 pe culoarele a 4 centre universitare din tara.

Antrenamentul dureaza 12 saptamani si se desfasoara in 4 laboratoare de simulare a afacerilor create printr-un proiect POSDRU. „In 4 dintre cele mai importante centre universitare ale tarii (Universitatea „Ovidius” Constanta, Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara) au fost create aceste laboratoare in care se desfasoara module de practica” isi incepe povestea managerul de proiect, Victor Ploae, prof. univ. dr. in cadrul Universitatii „Ovidius” Constanta. “Pana la acest moment s-au desfasurat 3 module de practica (n.r.: al patrulea modul este in curs de desfasurare) in cele 12 intreprinderi simulate dezvoltate unde s-a asigurat pregatirea practica a peste 4300 de studenti si masteranzi, acestia fiind organizati pe 3 profile – turism, banking si comert-afaceri internationale“, a mai adaugat dl. Ploae.

In cele 4 laboratoare functioneaza 12 Intreprinderi Simulate in cadrul carora studentii si masteranzii din facultatile de profil economic isi dezvolta aptitudinile profesionale in vederea imbunatatirii insertiei lor pe piata muncii. 12 saptamani in care studentii trec din lumea reala in lumea virtuala si din lumea virtuala in lumea reala."Totul se deruleaza ca un joc guvernat de reguli clare. Terenurile de joc sunt laboratoarele de simulare a afacerilor create in cadrul fiecarei universitati partenere. Formatia de 11 jucatori este alcatuita din zece studenti «angajati» si un masterand «manager»", ne spune conf. univ. dr. Ramona Bunda, Director de implementare interregionala in cadrul proiectului.

 
Laborator Universitatea "Ovidius" Constanta                         Laborator Universitatea de Vest Timisoara
 
Laborator Academia de Studii Economice Bucuresti                          Laborator Universitatea "Al I Cuza" Iasi
 
"In desfasurarea activitatii in laboratoarele de simulare, echipele sunt asistate de cate un tutore provenit dintr-o firma reala. In total avem 24 de tutori formatori instruiti si certificati in ocupatia «Formator de formatori»", a mentionat dna Cristina Ciote, Coordonator relatia cu anjagatorii. “In stagiul de pregatire se dezvolta afaceri virtuale prin intermediul platformei www.simulatordeafaceri.ro. Contactul cu realitatea s-a restabilit in momentul in care jucatorii s-au titularizat pe unul dintre posturile oferite atat de institutii din tara (Banca Comerciala Romana, Ibis Constanta, Hotel Orizont, Crucial Systems&Services, etc.) dar si in institutii internationale (Transcom International - Praga, Republica Ceha)” a mai adaugat aceasta.

Pe parcursul stagiului de practica, echipele s-au confruntat cu provocarea elaborarii unor planuri de afaceri si strategii de promovare viabile, studentii si masteranzii avand oportunitatea de a efectua operatiuni specifice domeniului de activitate al intreprinderilor cu ajutorul unei aplicatii de tip ERP.

A fost ceva neobisnuit si provocator deopotriva. Mediul creat mi-a conferit posibilitatea de a-mi exprima opiniile, de a pune in aplicare planurile si, de ce nu, de a descoperi noi calitati pe care, cu ajutorul tutorilor, le pot pune in practica”, a declarat Oana Madalina Stamate, student Universitatea “Ovidius” Constanta si participant la stagiul de practica profil banking.

Studentii si masteranzii au fost pusi in situatia de a lua decizii de afaceri pe baza unor scenarii generate de TOPSIM, o aplicatie de simulare a afacerilor utilizata doar in centrele universitare si de afaceri de prestigiu din intreaga lume. Jocul de conducere a fost intampinat cu entuziasm de studenti si masteranzi, fiind chiar foarte folositor in activitatile ulterioare desfasurate de acestia, dupa cum afirma chiar unul dintre participanti: "Simularile in TOPSIM realizate in timpul stagiului de practica si lucrul cu aplicatia ERP s-au dovedit deosebit de utile in activitatea mea ulterioara. Acum lucrez in domeniu si folosesc zilnic sistemul de gestiune pe care am exersat in cadrul intreprinderii simulate", a declarat Bogdan Farcasanu, fost masterand la Academia de Studii Economice Bucuresti.

Proiectul nu ofera studentilor doar oportunitatea de a desfasura orele de practica obligatorii prin planul anual de invatamant, ci reprezinta chiar o rampa de lansare catre o cariera de succes in domeniul economic. “Consider ca intreprinderea simulata este un prim pas pentru dezvoltarea profesionala a studentilor si masteranzilor. Aici accentul se pune pe initiative, creativitate si comunicare. Sper ca la finalul acestui proiect sa imi gasesc un loc de munca, sa beneficiez de... ACCES REAL LA PIATA MUNCII” surade optimist Carmen Iliescu, student in cadrul Universitatii "Ovidius" Constanta si “angajat” al Intreprinderii Simulate MB FINANCE GROUP SRL.

Pentru mai multe detalii despre proiect click aici

Mirela Sacalus,
www.proiecte-structurale.ro
Expert promovare, comunicare şi imagine
Proiect POSDRU/90/2.1/S/63442
Structural Consulting™ Group - Partener 4